Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Állítólagos puccskísérlet történet ma hajnalban (12.30.) úgy egy óra körül Gambiában, ahol fegyveresek csoportja támadta meg a fővárosban, Banjulban található elnöki palotát (illetve ezzel párhuzamosan a Banjult az ország déli részével összekötő Denton-híd katonai ellenőrző pontját) és a támadás során több, Yahya Jammeh elnökhöz hű katona életét veszítette, majd a harcok néhány óra múlva elcsendesedtek - írja az ellenzéki gambiai honlap, a Freedomnewspaper. A támadás azonban állítólag (itt azért bőven kell ezt a szót használni, hiszen nagyon kevés megerősített információ kering az ügyben) nem csak az elnöki palotát, de a kikötőt, a városi börtönt és a repülőteret is érintette, de a néhány órás harcok után mindenhol sikerült a hadseregnek helyreállítani a rendet és a kezdeti kaotikus szituáció mostanra már normalizálódott. A normalizálódott alatt azt kell érteni, hogy nincs már fegyverropogás és harc, de az utcák teljesen kihaltak, minden bolt, bank zárva, leállt a közösségi közlekedés a nagyobb városokból Banjul felé, Serekunda, Basse teljes csendben, kihaltan várja az eseményeket.

image

Gambiai blogok szerint a támadók vezetője az elnöki palota védelméért felelős egység egykori vezetője, Lamin Sanneh alezredes volt, akit 2013-ban távolítottak el pozíciójából majd el is hagyta az országot és a mostani visszatérése (azt lehet tudni, hogy embereivel még hétfő (12.29.) este lépték át a gambiai határt Szenegál felől) sem volt túl sikeres, hiszen a harcokban életét veszítette - bár ez sem megerősített.

Öt katona és négy támadó biztosan életét veszítette, a sérültek száma még nem teljesen ismert. A jelenlegi hírek szerint az országban és a városban már teljes a nyugalom, az eseményekre csak a felfegyverzett katonai járőrök utalnak a banjuli utcákon.

Összefoglalóan tehát annyit lehet tudni, hogy a korábbiakhoz hasonlóan ismét egy sikertelen puccskísérlet történt a rendkívül tanult, 1979-ben született fiatal katonatiszt, Lamin Sanneh vezetésével, amelynek hírére az állítólag Franciaországban orvosi vizsgálaton tartózkodó Yahya Jammeh elnök is hazaindult. A katonaság szűk közleménye szerint egy bűnözői csoport gonosz cselekedetével próbálta Gambiát romba dönteni, de a katonák visszaverték az akciót.

 

 

Source

Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
S ´ il fallait dresser un bilan de la présence de noms issus de l ´ étranger dans le patrimoine...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
György Dragomán.... Ce nom vous dit-il quelque chose? Probablement, pour peu que vous soyez un...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó