Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Állítólagos puccskísérlet történet ma hajnalban (12.30.) úgy egy óra körül Gambiában, ahol fegyveresek csoportja támadta meg a fővárosban, Banjulban található elnöki palotát (illetve ezzel párhuzamosan a Banjult az ország déli részével összekötő Denton-híd katonai ellenőrző pontját) és a támadás során több, Yahya Jammeh elnökhöz hű katona életét veszítette, majd a harcok néhány óra múlva elcsendesedtek - írja az ellenzéki gambiai honlap, a Freedomnewspaper. A támadás azonban állítólag (itt azért bőven kell ezt a szót használni, hiszen nagyon kevés megerősített információ kering az ügyben) nem csak az elnöki palotát, de a kikötőt, a városi börtönt és a repülőteret is érintette, de a néhány órás harcok után mindenhol sikerült a hadseregnek helyreállítani a rendet és a kezdeti kaotikus szituáció mostanra már normalizálódott. A normalizálódott alatt azt kell érteni, hogy nincs már fegyverropogás és harc, de az utcák teljesen kihaltak, minden bolt, bank zárva, leállt a közösségi közlekedés a nagyobb városokból Banjul felé, Serekunda, Basse teljes csendben, kihaltan várja az eseményeket.

image

Gambiai blogok szerint a támadók vezetője az elnöki palota védelméért felelős egység egykori vezetője, Lamin Sanneh alezredes volt, akit 2013-ban távolítottak el pozíciójából majd el is hagyta az országot és a mostani visszatérése (azt lehet tudni, hogy embereivel még hétfő (12.29.) este lépték át a gambiai határt Szenegál felől) sem volt túl sikeres, hiszen a harcokban életét veszítette - bár ez sem megerősített.

Öt katona és négy támadó biztosan életét veszítette, a sérültek száma még nem teljesen ismert. A jelenlegi hírek szerint az országban és a városban már teljes a nyugalom, az eseményekre csak a felfegyverzett katonai járőrök utalnak a banjuli utcákon.

Összefoglalóan tehát annyit lehet tudni, hogy a korábbiakhoz hasonlóan ismét egy sikertelen puccskísérlet történt a rendkívül tanult, 1979-ben született fiatal katonatiszt, Lamin Sanneh vezetésével, amelynek hírére az állítólag Franciaországban orvosi vizsgálaton tartózkodó Yahya Jammeh elnök is hazaindult. A katonaság szűk közleménye szerint egy bűnözői csoport gonosz cselekedetével próbálta Gambiát romba dönteni, de a katonák visszaverték az akciót.

 

 

Source

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 
 

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

 

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó