Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A körlevél szerint „ellen kell állni annak az Európai Bizottság részérõl tapasztalható gyakorlatnak, hogy három munkanyelv – az angol, a francia és a német – egyre inkább háttérbe szorítja a többi európai nyelvet”. Berlusconi egyúttal arra biztatja a minisztereit, hogy tegyenek jogi lépéseket, ha az olasz nyelvû brüszszeli anyagokban hibákat fedeznek fel.

Az olasz kormányfõ a jelek szerint olyannyira komolyan gondolja Dante nyelvének védelmét, hogy Franco Frattini volt EU-biztos személyében európai szinten ismert politikust bízott meg a hadmûvelet vezetésével. Természetesen a jelenlegi olasz biztos, a közlekedést felügyelõ Antonio Tajani is megteszi a magáét: brüsszeli kabinetjében az olaszt tette munkanyelvvé, és hazai típusra cserélte német szolgálati autóját.

Nem Olaszország az egyetlen tagállam, amelynek vezetõi kiállnak a nyelvi sokszínûség megõrzéséért. Berlusconi elõzetesen egyeztetett a spanyol kormánynyal, amelyet szintén károsan érint a három nagy nyelv dominanciája. Ugyanakkor az elvben kedvezményezett, ám a gyakorlatban csak másodhegedûsként muzsikáló németek és franciák is igyekeznek javítani a pozícióikat.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Ce lundi 19 août, Angela Merkel s ´ est rendue à Sopron, ville...
Le 20 août, les Hongrois vont célébrer leur fête nationale. Le temps...
Trottinettes électriques : mieux vaut s'assurer ! – Jobb lenne...
Cela avait débuté par la „Fête de la Musique” instaurée en 1982 par...
Tavaly 7 évnyi átlagbér kellett egy új, 70 négyzetméteres lakás...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó