Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A putyini propagandagépezet gond nélkül bedarálta az orosz egykulcsos adórendszer legújabb rajongóját, Gerard Depardieu-t. A franciák nehezen nyelik le a Cyrano, Danton és Obelix bőrébe bújó, a vérbeli franciaságot megtestesítő színészlegenda orosz állampolgárságát. Miért lett ekkora felhajtás egy útlevél körül?

Rocksztárokat megszégyenítő turnét bonyolított le Gerard Depardieu Oroszországban, miközben Franciaország hetek óta nem tud napirendre térni a felett, hogy a nemzeti kincsnek számító színész nem kevés adókedvezmény reményében felvette az orosz állampolgárságot. Franciaországban már azt is nehezen emésztették meg, hogy a 65 éves filmsztár a szocialista kormány által bevezetett, a gazdagokat kiemelten sújtó adórendszer elől első körben Belgiumba menekült, igaz, csak Lille-től mindössze húsz kilométerre, a határ közelében fekvő Néchinbe, amely már jó ideje a vagyonukat féltő francia milliomosok egyik kedvenc menedéke. Az orosz fordulat aztán csak tovább szította a hangulatot Franciaországban.

A nagy hátraarc

Bármennyire is miatta csapott fel Franciaországban a társadalmi vita a hazafiasság és az adórendszer közötti összefüggésekről, Depardieu nem az egyetlen híresség, aki anyagi okokból fordított hátat a hazájának. A svájci állampolgárságot választotta a színész Alain Delon és az énekes Johnny Halliday is, ahogy a Forma-1-es világbajnok Alain Prost is ott telepedett le. Igaz, az ő emigrálásuk nem váltott ki ekkora visszhangot.

Ahogyan eddig az sem, hogy Depardieu-nek Belgiumban - alig néhány perc autózásra a francia határtól - csaknem háromezer honfitársa a szomszédja. Mégpedig a francia gazdaság olyan fontos szereplői, mint például az Auchan-áruházlánc és a Decathlon sportáruházak tulajdonosai, a Mulliez család tagjai, akik ugyancsak anyagi megfontolásból költöztek. A francia pénzügyminiszter, Jerome Cahuzac elismerte, évente hat-nyolcszáz vagyonos francia állampolgár hagyja el az országot. Hogy a szocialista kormány tervei mennyire pörgetik majd fel a gazdagok elvándorlását, azt még nem tudni, a 2012-es adatokra várni kell.

Össztűz alatt

Az igazi botrányt a szocialista kormány okozta azzal, hogy a józan ésszel szembe menve támadta a gazdagokat.

A francia sajtó egy része már akkor sem kímélte a színészt, amikor Belgiumban vett ingatlant. A Libération, amely címlapon hozta a hírt, már csak "egykori színészzseniként" emlegette Depardieu-t. A műfaji követelményeknek megfelelően a Charlie Hebdo szatirikus lap túlzásokba is esett, amikor a címlapján a belga zászló előtt a meglehetősen terebélyes Depardieu képével és a következő felirattal jelent meg: "Vajon Belgium képes lesz megbirkózni a világ teljes koleszterinrakományával?"

A Le Figaro már árnyalta a képet, és arról írt, hogy az ország elhagyásával Depardieu a francia elnyomással száll szembe, amely a konzervatív lap szerint egyre rosszabb és tűrhetetlenebb lesz. A lap intellektuális, erkölcsi és - az adók miatt - gazdasági elnyomásról ír, és szerinte az igazi botrányt a szocialista kormány okozta azzal, hogy a józan ésszel szembe menve támadta a gazdagokat.

Hasonló álláspontot próbált megértetni a francia újságolvasókkal maga Depardieu is, aki a Journal de Dimanche-ban megjelent írásában azt állította: "azért megyek el, mert itt úgy gondolják, hogy a sikert, az alkotást, a tehetséget és mindent, ami különbözik, szankcionálni kell". Depardieu valóban elképesztően termékeny, és ennek megfelelően adókban gazdag filmes éveket tudhat maga mögött. Számításai szerint a munkával eltöltött 45 éve alatt 145 millió eurót fizetett be

„Ne habozzanak, az ország kapui nyitva állnak, jöhetnek francia útlevéllel, orosszal vagy másmilyennel” – hangoztatta Didier Reynders külügyminiszter kedden Brüsszelben a sajtó képviselői előtt.
Reynders az utóbbi napokban több ízben is reagált a szupergazdagok magas franciaországi adóján háborgó Depardieu nagy port felvert ügyére. Kijelentette, hogy tárt karokkal várják a gazdag külföldieket a királyságban. Belgium „nagyon befogadó” – hangoztatta kedden, de mindjárt azt is leszögezte: azért senki se higgye azt, hogy országa adóparadicsom.
„Tiszteletben kell tartani a személyek szabad mozgásának elvét az Európai Unión belül. A mozgás kétirányú, Franciaország az az ország ugyanis, ahol a legtöbb belga telepszik le az ország határain kívül” – mutatott rá a külügyminiszter.

A francia dilemma

Hogy Depardieu mostani gesztusa miért került címlapokra és miért váltott ki ilyen visszhangot, az részben a színész személyének is köszönhető. Egy francia újságíró a CNN-nek ezt azzal magyarázta, hogy Depardieu mindenki másnál jobban jelképe a gall szellemnek. A filmvásznon, a tévéképernyőn és azon túl is megtestesíti mindazt, amit a franciaság jelent: szenvedélyes, érzékeny, teátrális és grandiózus. Éppen ezért Depardieu dilemmát is okoz a franciáknak, akik a felmérések szerint megértik ugyan a szupersztárjuk álláspontját, és továbbra is imádják, de ugyanakkor hazafias kötelességnek tartják az adófizetést.

Depardieu felháborodása amennyire személyes, annyira politikai is. A színész a tavalyi elnökválasztási kampányban teljes mellszélességgel támogatta Nicolas Sarkozyt. Több nagygyűlésen beszédet mondott a később elbukó elnök újraválasztása érdekében, és nem titkolta, hogy kölcsönös érdekekre épül a viszonyuk. "Ha felhívom, negyed óra múlva visszahív. Ahányszor csak szívességet kértem Sarkótól, azonnal válaszolt" - indokolta tavaly megbecsülését az egyik francia szatirikus magazinnak.

Néhány hónap leforgása alatt azonban nemcsak azt kellett lenyelnie, hogy a kedvenc jelöltje elveszítette az elnökválasztást, hanem azt is, hogy a győztes Francois Hollande mélyen a pénztárcájába nyúlna. Az államháztartási hiány leszorítására 75 százalékos adót vetne ki az egymillió eurónál nagyobb jövedelemmel rendelkezőkre, és bár az intézkedést egyelőre elkaszálta az alkotmánybíróság, Jean-Marc Ayrault miniszterelnök jelezte, a kormány újrafogalmazza és ismét benyújtja javaslatát, és nem változtat az adó mértékén.

Oroszországból szeretettel

A francia adóhelyzet súlyosságára tekintettel Depardieu a Le Monde-nak még karácsony előtt csak viccelődött azzal, hogy orosz állampolgárságot kér Vlagyimir Putyintól. Miután azonban az orosz elnök is rájött arra, hogy ebből a helyzetből jól jöhet ki, felpörögtek az események, annyira, hogy pár héttel később Depardieu már az új útlevelét lobogtatta a fotósoknak.

A 77 éves Brigitte Bardot jelezte: támogatja kollégáját a francia kormánnyal vívott csatájában.

Brigitte Bardot is követheti

Az már most biztos, hogy Depardieu egy másik francia ikon személyében rajongóra talált ezért a gesztusáért: a 77 éves Brigitte Bardot ugyanis jelezte, támogatja kollégáját a francia kormánnyal vívott csatájában. Sőt a híres állatvédőként is ismert színésznő maga is bedobta az orosz kártyát, és azzal fenyegetőzött, ő is Oroszországba emigrál, ha Franciaország nem kegyelmez két halálra ítélt öreg cirkuszi elefántnak. Az még nem világos, hogy Moszkva ezt a lehetőséget mennyire tudja majd kiaknázni. (Szerző: Vándor Éva, origo.hu)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
S ´ il fallait dresser un bilan de la présence de noms issus de l ´ étranger dans le patrimoine...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
György Dragomán.... Ce nom vous dit-il quelque chose? Probablement, pour peu que vous soyez un...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó