Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Búr Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense szerint a nyugati világ a hidegháború után először 1994-ben, a ruandai mészárlás miatt figyelt fel Afrikára.

Az InfoRádió anyagát meg is hallgathatod:

Gépfegyverekkel lőttek rá a togói futballistákat szállító buszra múlt héten Angolában, az Afrikai Nemzetek Kupájának helyszínén. Az eset megrendítette a világot, mivel a jármű sofőrje, a szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő életét vesztette, valamint több világhírű futballista is megsérült.

A ruandai népirtás képei bejárták a világot

Az afrikai politikai helyzet kapcsán az ELTE docense az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a második világháborút követő évtizedek legvéresebb, legaktívabb konfliktusa volt a ruandai, ahol 1994-ben egy hét alatt közel egymillió embert öltek meg.

Búr Gábor hozzátette: ahhoz, hogy egy ország ideáig eljusson, sok mindennek kell változnia. A szakértő Szomália példáját hozta fel: addig, amíg a hidegháború tartott, vagy a Szovjetunió vagy az Egyesült Államok csatlósaként emlegették a Kelet-afrikai országot. A "szolid diktatúra" és a hidegháború után, amikor már egyik szuperhatalom sem volt érdekelt Afrikában, felszínre törtek azok a konfliktusok, amelyek a hidegháború idején nem.

A ruandai népirtás után megváltozott a világ lelkiismerete, és a politikai vezetők fogadkoztak, hogy ilyet többé nem szabad megengedni - mondta Búr Gábor, aki úgy véli: ha bármi történik Afrikában, például Szudán Darfúr tartományában, akkor működésbe lép ez a "Ruanda-szindróma".

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A peine rentrés d´une tournée chaleureusement accueillie aux...
A peine retombées les fusées du feu d´artfice, au demeurant...
Ce lundi 19 août, Angela Merkel s´est rendue à Sopron, ville...
Le 20 août, les Hongrois vont célébrer leur fête nationale. Le temps...
Trottinettes électriques : mieux vaut s'assurer ! – Jobb lenne...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó