Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Google, a világ legnagyobb internetes keresõje többnyelvûvé alakította Wikipédia-szerû online lexikonját, a Knolt. Mostantól a Knolon az angol mellett franciául, olaszul és németül is olvashatók a felhasználók által írt lexikoncikkek. A Knol nem titkoltan a Wikipédiával próbál versenyre kelni, amely az internet leggyakrabban látogatott helye.

Júliusi indulása óta a Knol nem aratott osztatlan sikert. Nevét egyébként az angol "knowledge" (tudás) szó elsõ 4 betûjébõl vette. A Wikipédián a látogatók névtelenül maradva szabadon változtathatnak a szócikkeken. Az ötlet az, hogy a hozzáértõ és felelõs felhasználók mindig kijavítják a hibákat. Ezzel szemben a Knolon a szócikk íróinak nevüket és arcképüket is adniuk kel, vagyis szakmai tekintélyüket kockáztatják.

Ha egy újabb felhasználó betoldást vagy változtatást hajt végre a szócikken, akkor a módosítás a Wikipédiában ugyanabba a cikkbe kerül, míg a Knolon külön cikk formájában jelenik meg a lexikonban. A Knol szerzõi engedélyezhetik, hogy a szócikkük mellé a Google hirdetést is elhelyezzen, és ekkor a szerzõk részesednek a reklámbevételbõl. A világ legelterjedtebb internetes keresõje egyébként a Google, amely az online reklám legnagyobb szakértõjének számít.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A peine rentrés d´une tournée chaleureusement accueillie aux...
A peine retombées les fusées du feu d´artfice, au demeurant...
Ce lundi 19 août, Angela Merkel s´est rendue à Sopron, ville...
Le 20 août, les Hongrois vont célébrer leur fête nationale. Le temps...
Trottinettes électriques : mieux vaut s'assurer ! – Jobb lenne...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó