Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Magyarországálláskeresőit számos állásajánlat várja Franciaországban. A legtöbb az építőipari állás, ezután következnek a mezőgazdasági és szolgáltatóipari álláshirdetések. Van lehetőség arra is, hogy a gazdaságban helyezkedjünk el, ehhez viszont honosítani kell a diplomát, illetve a francia nyelv anyanyelvi szintű ismerete szükséges.

Az első kérdés, ami felmerülhet bennünk: mennyit kereshetek Franciaországban? Miért érdemes külföldön vállalnom munkát?

Néhány példa: az építőiparban vagy a szolgáltatóiparban bruttó 450-530 ezer forintnak megfelelő eurót kereshetünk, egy ápoló közel 280-380 ezer forintot, míg egy orvos akár 2 millió forintot is kereshet havonta.

Fizetés alatt a francia munkaadók a bruttó fizetést értik, kivéve, ha már eleve a nettó összegről beszéltek. A túlórákat pénzbeli juttatással, illetve szabadsággal honorálják, a munkahét első hét túlórájáért 125 százalékos bért adnak, majd ezután minden óráért a másfélszeresét.

Természetesen ezenkívül más kérdések is felmerülnek. Megpróbálunk választ adni néhányra közülük:

Szükséges-e nyelvismeret a munkavállaláshoz?

A szakmunkásoknál és a magasabb iskolai végzettséghez kötött tevékenységeknél a munkáltatók egyértelműen megkövetelik a nyelvtudást. Lehet találni olyan munkát, amihez nem kell, például szüretelés vagy takarítás, ezek azonban elsősorban kevésbé megfizetett állások, amiket portugál vagy arab bevándorlók töltenek be.

Hány órás a munkahét, és milyen szerződést kötnek velünk? 

Franciaországban a munkáltató köteles írott formában tájékoztatni a munkavállalót a szerződés főbb pontjairól, például a munkavégzés helyéről, a szerződés megkötésének idejéről, hosszáról és a fizetési feltételekről. Egy héten általában 39 órát kell dolgozni, és 25-30 nap szabadság jár egy évben.

Szükséges-e engedély a munkavállaláshoz?

Mivel 2008-ban Franciaország is megnyitotta munkaerőpiacát, így a magyarok is munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak náluk.

Ha minden feltételnek megfelelünk, el is kezdhetjük a munkakeresést, de egy dolgot tudnunk kell: nehezen fogadják be az idegeneket. A munkahelyeken nagy a verseny a kollégák között, ritka a munkahelyi barátkozás, úgy vélik, a hatékony munka mindenek fölött. 

Viszont a kezdeti időszak nehézségei után sikeresen dolgozhatunk és akár karriert is építhetünk. Sok sikert mindenkinek!

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 
 

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

 

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó