Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Magyarországálláskeresőit számos állásajánlat várja Franciaországban. A legtöbb az építőipari állás, ezután következnek a mezőgazdasági és szolgáltatóipari álláshirdetések. Van lehetőség arra is, hogy a gazdaságban helyezkedjünk el, ehhez viszont honosítani kell a diplomát, illetve a francia nyelv anyanyelvi szintű ismerete szükséges.

Az első kérdés, ami felmerülhet bennünk: mennyit kereshetek Franciaországban? Miért érdemes külföldön vállalnom munkát?

Néhány példa: az építőiparban vagy a szolgáltatóiparban bruttó 450-530 ezer forintnak megfelelő eurót kereshetünk, egy ápoló közel 280-380 ezer forintot, míg egy orvos akár 2 millió forintot is kereshet havonta.

Fizetés alatt a francia munkaadók a bruttó fizetést értik, kivéve, ha már eleve a nettó összegről beszéltek. A túlórákat pénzbeli juttatással, illetve szabadsággal honorálják, a munkahét első hét túlórájáért 125 százalékos bért adnak, majd ezután minden óráért a másfélszeresét.

Természetesen ezenkívül más kérdések is felmerülnek. Megpróbálunk választ adni néhányra közülük:

Szükséges-e nyelvismeret a munkavállaláshoz?

A szakmunkásoknál és a magasabb iskolai végzettséghez kötött tevékenységeknél a munkáltatók egyértelműen megkövetelik a nyelvtudást. Lehet találni olyan munkát, amihez nem kell, például szüretelés vagy takarítás, ezek azonban elsősorban kevésbé megfizetett állások, amiket portugál vagy arab bevándorlók töltenek be.

Hány órás a munkahét, és milyen szerződést kötnek velünk? 

Franciaországban a munkáltató köteles írott formában tájékoztatni a munkavállalót a szerződés főbb pontjairól, például a munkavégzés helyéről, a szerződés megkötésének idejéről, hosszáról és a fizetési feltételekről. Egy héten általában 39 órát kell dolgozni, és 25-30 nap szabadság jár egy évben.

Szükséges-e engedély a munkavállaláshoz?

Mivel 2008-ban Franciaország is megnyitotta munkaerőpiacát, így a magyarok is munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak náluk.

Ha minden feltételnek megfelelünk, el is kezdhetjük a munkakeresést, de egy dolgot tudnunk kell: nehezen fogadják be az idegeneket. A munkahelyeken nagy a verseny a kollégák között, ritka a munkahelyi barátkozás, úgy vélik, a hatékony munka mindenek fölött. 

Viszont a kezdeti időszak nehézségei után sikeresen dolgozhatunk és akár karriert is építhetünk. Sok sikert mindenkinek!

Hozzászólás (Facebookkal)

A Le Parisienben megjelent írás elítéli azt is, hogy a média nem beszél arról, hogy egyes...
Hazánk történelmében sorsdöntő időszakról beszélhetünk Trócsányi László 2010-2014 közötti párizsi...
• Francia és orosz nyelvtanárként 24 évig oktattam és vizsgáztattam az ELTÉ-n.
Trócsányi László igazságügyi miniszter, korábbi francia nagykövet Párizsi Napló - avagy, ami a...
Kiállítás 2018. március 22 - május 26. Megnyitó: 2018. március 21. 19:00
Zöld nagykövetség lett a Magyarországi Francia Nagykövetség!
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó