Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A híres videoklip rendezõ, Michel Gondry romantikus vígjátékában, Az álom tudományában a hazákban is ismert Alain Chabat és Gael García Bernal látható, míg a Kék papagáj címû drámában Catherine Deneuve és Emmanuelle Béart játszanak, de nagy várakozás elõzi meg Géla Babluani alkotását, a 2006-os Sundance Fesztiválon a Legjobb Külföldi Film díját elnyert A 13-as-t is.

Daniel Auteuil két filmben is fõszereplõ: a Topmodell a barátnõm címû vígjátékban egy milliárdost alakít, aki egy szupermodellel csalja látszólag depressziós feleségét (Kristin Scott Thomas), míg a Zûrös páros címû akció-vígjátékban Christian Clavier-val az oldalán botcsinálta titkos ügynököt játszik. A Párizs-London tengelyen mozgó filmben feltûnik még John Cleese is.
Különleges csemegének ígérkezik a Transylvania, melyben egy olasz lány sorsán át az Erdélyben élõ roma közösség életébe is bepillantást nyerhetünk. A Majdnem bombanõk címû filmben négy fiatal lány a táncon át tanulja meg, mi az érzékiség és a szerelem, míg a 10 nap szeptemberben címû alkotás igazi sztárparádét vonultat fel: Juliette Binoche mellett John Turturro, Sara Forestier, Tom Riley és Nick Nolte alakítják a fõbb szerepeket.
Az Örökmozgó mozi a Francia Filmnapok alkalmából Daniel Auteuil retrospektív sorozatot szervez április 20-28. között. A 2007-es Francia Filmnapok programja egy másik retrospektív programmal is kiegészül. Otar Iosseliani legújabb filmje, az Õszi kertek címû vígjáték mellett a Szindbád moziban vetítés-sorozat látható majd a rendezõ korábbi alkotásaiból.
A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.
{mospagebreak}
A Francia Filmnapokról
A Magyarországi Francia Filmnapok tizenegy éve nem csupán annak szép példája, hogy egy kezdeményezés hogyan gyökeresedik meg, s válik hagyománnyá, de annak is, hogy a létrejöttét támogató partneri együttmûködések hogyan válnak egyre erõsebbé. Hisz a filmforgalmazók mellett a Francia Filmnapok szponzorai - az UNIFRANCE a Citroën, az RTL-Klub, a Pesti Est, a Rádió 1, az Air France és a TV5 - is az elsõ pillanattól kezdve a rendezvény mellé álltak, s immár tizenegy éve töretlen hûséggel támogatják azt: 2006-ban pedig a Fondation Groupama és a Groupama Biztosító is hûséges partnere lett a rendezvénynek. A Francia Filmnapok kiemelkedõen sokat köszönhet a magyar sajtónak, hisz az újságírók tájékoztató munkája nélkül a bemutatott alkotások sokkal nehezebben találnák meg a maguk közönségét.

Magyarország területén – Budapesten és több megyeszékhelyen - ez idõ alatt rengeteg francia filmes kópia fordult meg. A kópiák száma folyamatosan emelkedett, ami azt mutatja, hogy a francia filmmûvészet iránt egyre nõ a kereslet, s nem csupán az art-mozikban, de a multiplexekben is. A mozi amerikanizálódása ellenére az európai filmes értékek - s ezen belül a különös bouquet-jú francia film - a mai napig helytállnak a közönségért vívott harcban. Az elmúlt 11 évben számos francia közönségfilm aratott hangos sikert a hazai mozikban.

A Francia Filmnapok alkalmából évrõl-évre számos francia rendezõ és színész érkezik Budapestre: Sophie Marceau-tól (aki 2003-ban a Beszélj a szerelemrõl címû filmjének bemutatóján személyesen vett részt) Catherine Deneuve-ön át Natacha Régnier-ig; Gérard Depardieu-tõl Thierry Lhermitte-ig (aki 1997-ben részt vett a Mint a királyok címû filmjének budapesti bemutatóján) a legnagyobb francia sztárok megfordultak már Magyarországon. Ellátogatott hozzánk Isabelle Huppert; Frédéric Diefenthal (a Taxi rendõre); és Ludivine Sagnier (a nagysikerû 8 nõ legfiatalabb fõszereplõje), André Téchiné, Régis Wargnier, Claude Chabrol, Michael Haneke vagy Patrice Leconte is…  
A forgalmazók által évente kiválasztott filmek jól illusztrálják a francia filmgyártás változatosságát. A Francia Filmnapok tizenegyedik évfordulójára összeállított válogatás is ezt példázza. Az idei szelekció olyan, mint egy jó cuvée. Kicsit eltér a korábbi évekétõl, mert azon túl, hogy a filmek nagyon franciák, kicsit nemzetköziek is. Számos film több nyelven beszél, és több külföldi színész is feltûnik a vásznon - John Turturro, Nick Nolte, Kristin Scott Thomas és John Cleese. A filmek között akad vígjáték, mûvészfilm, dráma és akciófilm, a szereplõgárda pedig a legnagyobb francia színészek mellett (Juliette Binoche, Catherine Deneuve, Daniel Auteuil, Christian Clavier) elismert fiatal tehetségeket, és frissen felfedezett ifjú reménységeket egyaránt felvonultat.

E filmek közül számos alkotást jutalmaztak díjakkal a különbözõ fesztiválokon, különösen kiemelkedik közülük a 13-as c. film, amely a 2006-os Sundance Fesztiválon a Legjobb Külföldi Film díját nyerte el.
A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó