Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Régóta hallani, hogy a Peugeot-ban jelentős részesedést vásárolna a cég kínai partnere, a Dongfeng, ám most a részletek is kiszivárogtak.

A Peugeot vezetősége állítólag már jóvá is hagyta a tervet, amely szerint a kínai Dongfeng Motor és a Francia állam is 20-20% részvényt vásárolna a PSA csoportból, méghozzá az aktuális részvényárfolyam 60%-áért. A francia autógyártó még így is hozzájut ahhoz az összeghez, amelyre a túléléshez szüksége van: állítólag mintegy 3,5 milliárd euró folyhat be a részvényeladásból. Az ügy a jelenlegi részvényesek számára jár némi veszteséggel, hisz az új részvények kibocsátásával az ő részesedésük aránya csökken. Így a Peugeot család elveszíti irányító szerepét a vállalaton belül, mivel jelenlegi, 25% körüli részesedésük 15%-ra olvad, még úgy is, hogy az ügylet során újabb részvényekre tesznek szert.

A felek egyelőre nem nyilatkoztak, így az üzlet egyes részletei még nem világosak, de nagy változtatásokra aligha számíthatunk a jelenlegi állapothoz képest, hisz a Peugeot vezetése jövő februárig le szeretné zavarni az ügyletet. Ez garantálná ugyanis, hogy a Peugeot nem válik fizetésképtelenné, hisz tavaly és az idén összesen több mint 4 milliárd euró volt a veszteség, amelyet valahogy pótolni kell.

A tulajdonosváltással új stratégia is járhat, bár nem túl valószínű, hogy a francia állam beszállása után jelentős elbocsátásoktól kell tartania a dolgozóknak. Az viszont várható, hogy Kínában megpróbálják tovább erősíteni a PSA pozícióit, sőt, az állami részesedés kapcsán talán olyan ígéretes területeken is nőhetnek a francia gyártó esélyei, mint az újra elérhető iráni piacon.

> Eredeti cikk <

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Le 20 août, les Hongrois vont célébrer leur fête nationale. Le temps...
Trottinettes électriques : mieux vaut s'assurer ! – Jobb lenne...
Cela avait débuté par la „Fête de la Musique” instaurée en 1982 par...
Tavaly 7 évnyi átlagbér kellett egy új, 70 négyzetméteres lakás...
A tavalyinál jóval kevesebb szőlőtermésre számítanak az idén...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó