Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Radikálisan visszaesett Nagy-Britanniában az idegen nyelveket tanulók száma: az országnak ez hamarosan súlyos problémát jelenthet.

Másfél évvel ezelőtt William Hague brit külügyminiszter nyelvi tanszékek egyetemi tanárait hívta meg hivatalába. Mint kifejtette, a brit gazdaság és diplomácia súlyos kockázatoknak van kitéve annak köszönhetően, hogy kevés a megfelelő idegennyelv-tudással rendelkező szakember. Kijelentette: Nagy Britanniának sürgősen tennie kell valamit annak érdekében, hogy szélesebb körűvé váljon az idegen nyelvek ismerete – írja a The Guardian.

Csak az utóbbi évben 10%-kal csökkent az iskolákban a két legnépszerűbb nyelven, franciául, illetve németül tanulók száma. A számuk azonban már csupán feleannyi, mint 2000-ben volt. A többi modern nyelv tanulóinak száma is csökkent, de csak minimális mértékben. Az egyetemek nyelvi szakjaira 13%-kal jelentkeztek kevesebben, mint tavaly. Gazdasági és közigazgatási képzésre tízszer annyian jelentkeztek, mint nyelvi szakokra. 2000 óta 40%-kal csökkent azoknak a száma, akik az egyetemek nyelvi kurzusaira járnak, és az előrejelzések szerint a következő évtizedben hasonló mértékű csökkenés várható.

A változásért részben a korábbi munkáspárti kormány is okolható: az ő idejükben törölték az érettségiből a kötelező idegen nyelvet. Ennek köszönhetően ma már csak az érettségizők 40%-a választja valamelyik idegen nyelvet – Walesben a helyzet még rosszabb. (Walesben viszont kötelező a walesi, Észak-Írországban az ír.)

Az idegen nyelvek ismeretének csökkenését a nacionalizmussal is kapcsolatba hozzák. Sok brit gondolkodik úgy, hogy ha valaki üzletelni akar velük, tanuljon meg angolul. Míg korábban a britekre a nyitottság volt jellemző, szívesen működtek együtt a külföldiekkel, most a tendencia megfordulni látszik. Igaz, hogy az üzlet nemzetközi nyelve az angol, de mindig jól jön, ha valaki ismeri a partner nyelvét is. A brit vízművek fele francia kézben van, és az energiaipar is hasonló irányba tart. Ha a britek nem fognak tudni franciául, ezeknél a cégeknél legfeljebb óraleolvasók lehetnek, de vezető pozícióba aligha kerülhetnek.

Forrás: nyest.hu – hírek

> Eredeti cikk <

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Savez-vous qui étaient les „Kiptchaks” ? A ma honte, j ´ avoue...
Louis-Philippe Dalembert kapta szerdán a Brive város által alapított...
Októberben és novemberben a következő filmeket nézheted, jelképes...
Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős...
A Louvre gyűjteményének mintegy 250 ezer darabja költözik ki...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó