Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Radikálisan visszaesett Nagy-Britanniában az idegen nyelveket tanulók száma: az országnak ez hamarosan súlyos problémát jelenthet.

Másfél évvel ezelőtt William Hague brit külügyminiszter nyelvi tanszékek egyetemi tanárait hívta meg hivatalába. Mint kifejtette, a brit gazdaság és diplomácia súlyos kockázatoknak van kitéve annak köszönhetően, hogy kevés a megfelelő idegennyelv-tudással rendelkező szakember. Kijelentette: Nagy Britanniának sürgősen tennie kell valamit annak érdekében, hogy szélesebb körűvé váljon az idegen nyelvek ismerete – írja a The Guardian.

Csak az utóbbi évben 10%-kal csökkent az iskolákban a két legnépszerűbb nyelven, franciául, illetve németül tanulók száma. A számuk azonban már csupán feleannyi, mint 2000-ben volt. A többi modern nyelv tanulóinak száma is csökkent, de csak minimális mértékben. Az egyetemek nyelvi szakjaira 13%-kal jelentkeztek kevesebben, mint tavaly. Gazdasági és közigazgatási képzésre tízszer annyian jelentkeztek, mint nyelvi szakokra. 2000 óta 40%-kal csökkent azoknak a száma, akik az egyetemek nyelvi kurzusaira járnak, és az előrejelzések szerint a következő évtizedben hasonló mértékű csökkenés várható.

A változásért részben a korábbi munkáspárti kormány is okolható: az ő idejükben törölték az érettségiből a kötelező idegen nyelvet. Ennek köszönhetően ma már csak az érettségizők 40%-a választja valamelyik idegen nyelvet – Walesben a helyzet még rosszabb. (Walesben viszont kötelező a walesi, Észak-Írországban az ír.)

Az idegen nyelvek ismeretének csökkenését a nacionalizmussal is kapcsolatba hozzák. Sok brit gondolkodik úgy, hogy ha valaki üzletelni akar velük, tanuljon meg angolul. Míg korábban a britekre a nyitottság volt jellemző, szívesen működtek együtt a külföldiekkel, most a tendencia megfordulni látszik. Igaz, hogy az üzlet nemzetközi nyelve az angol, de mindig jól jön, ha valaki ismeri a partner nyelvét is. A brit vízművek fele francia kézben van, és az energiaipar is hasonló irányba tart. Ha a britek nem fognak tudni franciául, ezeknél a cégeknél legfeljebb óraleolvasók lehetnek, de vezető pozícióba aligha kerülhetnek.

Forrás: nyest.hu – hírek

> Eredeti cikk <

Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
Az ötszáz éves Chambord-kastély bélyege - Le timbre des 500 ans du château de Chambord
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó