Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A szegedi Frankofón Egyetemi Központ létrehozása beleillik a magyar külpolitikai koncepcióba - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) újonnan alakult franciacentrumának ünnepélyes tanévnyitója utáni sajtótájékoztatón.

Martonyi János emlékeztetett arra, hogy erős alapjai vannak a szegedi francia oktatásnak és a város földrajzi elhelyezkedése is figyelemre méltó. Ennek kapcsán megjegyezte: "kapu szeretnénk lenni a Nyugat-Balkánra, és Délkelet Európára. Ez jól kifejezi a magyar külpolitika térségi koncepcióját, a szélesebb értelemben vett Közép-Európa politikát, aminek most egy új nagyon fontos dimenziója a délre tekintés". Mint mondta, Magyarországon mintegy húszezer külföldi egyetemista tanul és számukat szeretnék tovább növelni. Ennek érdekében jött létre korábban az angol nyelvű posztgraduális képzést adó Közép-európai Egyetem, valamint a német nyelvű Andrássy Egyetem, és évek óta foglalkoztak azzal a gondolattal, hogy indítani kellene egy francia egyetemet vagy legalábbis egyetemi központot.

"Továbbra is úgy érezzük, hogy a francia elemet erősíteni kell Magyarországon kulturálisan, tudományosan és az oktatásban is, de nem titkoljuk, hogy továbbra is érdekeltek vagyunk a kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok fejlesztésében is" - fogalmazott a miniszter. A kormány által 100 millió forinttal támogatott program segítésére Martonyi János frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosnak nevezte ki Novák Katalint, aki a sajtótájékoztatón elmondta, a francia nyelv "nagyköveteként" munkájának célja, hogy minél több diák válassza a világon harmadik leggyakrabban beszélt idegen nyelvet, a franciát.

Trócsányi László párizsi magyar nagykövet, az SZTE Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetének igazgatója elmondta, az egyetemen folyó frankofón munkát már nemzetközi szinten is elismerik. Ennek köszönhető, hogy a központ megnyitásán a frankofón országok és a társegyetemek is képviseltették magukat.

Harmincöt külföldi egyetemista tanul francia nyelven a különböző karokon, Szegeden. Ezzel a központtal "lebonthatók a karok közötti falak", a hallgatók egy centrumot kaptak, ahol összegyűlhetnek, és műhelymunkában együtt dolgozhatnak. Ebben a műhelyben francia nyelvű a tudományos élet, az oktatás és akár a közélet is a külföldi és a magyar diákoknak.

A Frankofón Egyetemi Központ megalakításának szándékát Martonyi János külügyminiszter már tavaly október 29-én felvetette Laurent Fabius francia külügyminiszternél tett látogatásán. További impulzust adott a központ megalakításához az a kormányhatározat, amely lehetővé tette, hogy az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara Nemzetközi és Regionális Tanulmányi Intézetének (NRTI) keretein belül európai tanulmányok témakörben francia nyelvű masterképzés indulhasson meg a Lille-i Politikatudományi Intézet közreműködésével. (MTI)

Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
Az ötszáz éves Chambord-kastély bélyege - Le timbre des 500 ans du château de Chambord
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó