Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Thomas Pikkety

Az utóbbi évtizedek legnagyobb visszhangját kiváltó könyve Piketty A tőke a 21. században (Le Capital au XXIe siècle) című műve - most magyarul is megjelent.

Thomas Piketty - A tőke a 21. században. Megosztó mű

 

Thomas Piketty könyve, A tőke a 21. században világszenzáció, nagyon eltalálja a korszellemet; a kiadó közszolgálatot teljesített; "nem szeretem ezt a könyvet" - többek között így értékelték a 44 éves francia közgazdász könyvét közgazdászok és szociológusok, a művet magyarul megjelentető Kossuth Kiadó által szervezett bemutatón és konferencián szerdán, Budapesten.

A gazdagok egyre gazdagabbak lesznek, nő az egyenlőtlenség

A közel 700 oldalas mű alapvetése, hogy a kapitalista berendezkedés természetes következménye az egyenlőtlenség. A könyvről nagyon sok kritikát írtak, több megoldási javaslatát - köztük a globális vagyonadót - utópisztikusnak nevezték. Közel 2 millió példányt adtak el belőle eddig világszerte.

Drága mulatság

Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója a konferencián elmondta: az elmúlt években ez volt a legdrágább projektjük. Közel hét-nyolc hónapig tárgyaltak a kiadóval, mert egy ügyes ügynök úgy érezte, gyémántot tart a kezében, s a jogot így is kezelte.

Nagy kincs lesz a jövedelem

Piketty szerint a jövedelem a jövőben még ritkább kincs lesz. Szerinte a tőke/jövedelem arány az évszázad hátralévő részében tovább fog nőni.  A magántőke jelenleg a jövedelem 450%-ának felel meg, és 2100-ra meg fogja közelíteni a 700%-ot. A nettó (a tőke felértékelődése utáni) megtakarítások napjainkban megközelítőleg kétszer olyan gyorsan nőnek, mint a jövedelem. Az idősödő népesség korlátokat szab a jövedelem növekedésének, ami tovább súlyosbítja a problémát, még a megtérülési ráták csökkenése közepette is. Röviden: Piketty egy olyan világ képét vázolja fel, melyben túl sok tőke kergeti a túl kevés jövedelmet.

{youtube}

{/youtube}

Több munka a rövidebb életért ? – Travailler plus pour vivre moins longtemps ?
Francia nyelvoktatás, korrepetálás, szinten tartás, francia közép- és emelt szintű érettségire,...
Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó