Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Magyarországon idén húsz felsõoktatási intézmény vett részt a legnagyobb olyan évente ismétlõdõ európai szintû közvélemény-kutatásban, amely az egyetemi és fõiskolai hallgatók véleményét, elégedettségét és jövõbeni elvárásait vizsgálta a saját képzésüket illetõen.

A felmérés 20 európai ország mintegy 550 oktatási intézményének több mint 90000 hallgatóját kérdezte meg olyan témákban, mint pl. a mobilitási hajlandóság, a nyelvi felkészültség, elképzelések, elvárások az elsõ munkahellyel szemben, illetve, hogy mennyire elégedettek a saját jelenlegi képzésükkel. Magyarországon 24 felsõoktatási intézmény vett részt a kutatásban, közel 11000 - döntõ többségben közgazdász és mûszaki - hallgató töltötte ki a kérdõívet.

A munkaerõpiacon ma már itthon is nélkülözhetetlen legalább egy, de sokszor két idegen nyelv felsõfokú ismerete.

Az európai felmérés ismét bebizonyította, hogy hazánk nyelvtudás tekintetében nem jeleskedik, pedig a munkaerõpiacon ma már itthon is nélkülözhetetlen legalább egy, de sokszor két idegen nyelv felsõfokú ismerete.

Amíg az európai közgazdász hallgatók több mint 85%-a beszél angolul, addig Magyarországon csak a diákok 56%-a rendelkezik tárgyalási szintû angol nyelvtudással. A mûszakiak körében még rosszabb a helyzet, hiszen náluk ez az arány átlagosan mindössze 38% - olvasható a Szegedi Tudományegyetem sajtóközleményében.

(Forrás: privátbankár) 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó