Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Csak remélni tudja Nagy Zoltán, a Katedra nyelviskola igazgatója, hogy idén is ugyanannyi hallgatójuk lesz, mint tavaly. Ennek elsõsorban pénzügyi okai vannak, hiszen az embereknek nyelvtanulásra is kevesebb pénzük van. A visszafogott várakozásban közrejátszik az is, hogy szerinte javult az oktatás színvonala a gimnáziumokban, így a fiatalabb korosztály már nem szorul rá arra, hogy külön nyelvtanfolyamokra járjon.

Ennek megfelelõen ma már inkább a 25-30 évesek keresik fel a nyelviskolát, míg néhány évvel ezelõtt a 15-25 éves korosztály volt a jellemzõ. Emellett a vállalati képzés is sok embert von el a piacról, hiszen számos cég már állja a nyelvtanulás költségét - a szakképzési hozzájárulás igénybe vételével.

A Katedra hálózat kétmilliárd forintos árbevétellel számol 2007-ben, az év elsõ felében pedig kilencszázmillió forintos bevételt sikerült elérnie. Ennek több mint a felét a lakossági nyelvtanfolyamokból befolyó összeg teszi ki, egyharmada a vállalati és állami szegmensbõl, tíz százaléka pedig az utaztató nyelvtanfolyamokból folyik be.

Ötszáz forintos óradíjtól a csillagos égig

A tanfolyamárak egyébként nem szálltak el: akár már ötszáz-ezer forintos óradíjtól is beiratkozhatunk egy-egy kurzusra. Ez természetesen függ attól is, hogy milyen létszámú csoportot választunk, illetve élünk-e valamilyen akcióval.

A Tudomány Nyelviskola - amelynek a nevéhez fûzõdik a múlt hétvégén megrendezett Nyelvparádé nevû rendezvény - már 28 ezer forinttól kínál tanfolyamokat, bár a vastag pénztárcájúak 195 ezer forintot is befizethetnek egy hosszabb távú, 320 órás tanfolyamra. Egy külföldi kurzus pedig legkevesebb kétszázezer forintot kóstál.

Légrádi Tamás, a cég igazgatója, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke sikeresnek értékelte az idei, nyolcadik fõvárosi Nyelvparádét. A nyelvoktatási szakma legnagyobb hazai seregszemléjén csaknem száz magyar és külföldi nyelviskola, kulturális intézet, internetes nyelvoktató cég, nyelvvizsgaközpont, idegennyelvû-, tankönyvkiadó és távoktató cég várta az érdeklõdõket.

Bár az érdeklõdõk számáról pontos adatokat még nem tudott mondani (tavaly húszezren jelentek meg a rendezvényen), jelezte: mindenhol nagy volt a tolongás. Külföldi, belföldi tanfolyamok és egyéb szolgáltatások is egyaránt érdekelték az elsõsorban tanárokból és diákokból álló közönséget.

Feljövõben a spanyol

A nyelvek rangsorát illetõen régóta nincs nagy változás: továbbra is az angol a sláger. Bár a német továbbra is a második helyen áll, Légrádi Tamás szerint csökkent a népszerûsége, sokan inkább a spanyol és az olasz iránt érdeklõdnek. Nagy Zoltán szintén úgy véli, hogy a spanyol nyelv tanulása divatossá vált az utóbbi idõben, a francia ezzel szemben visszaesett.

A Katedránál egyébként lehetõség van egzotikus nyelvek elsajátítására is: az ilyen kurzusokra mindig van néhány jelentkezõ. A cég igazgatója szerint ezek iránt akkor lesz igazán nagy a kereslet, amikor már mindenki jól tud majd angolul, és sokak hobbija lesz a nyelvtanulás.

Bár Magyarország nyelvtudás tekintetében uniós szinten még mindig sereghajtónak számít, a rendszerváltás óta valamelyest javult a helyzet. Jelenleg a felnõtt lakosság 16-17 százaléka beszél egy idegen nyelvet alapszinten, míg 15 évvel ezelõtt ez az arány még csak nyolc-kilenc százalék volt. Középfokú nyelvtudással nyolc százalék dicsekedhet, felsõfokon pedig mindössze három százalék beszél. (Forrás: Management Fórum)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó