Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) az elmúlt 3 évben 16 354 oklevelet állítottak, ebből a hiányzó nyelvvizsga miatt 3989 hallgatónak beragadt a diplomája, és nem kaphatta meg a tanulmányok befejezését igazoló dokumentumot. Majdnem minden negyedik oklevelet így nem oszthattak ki.

Varga Zsuzsannától, az SZTE Rektori Hivatalának oktatási igazgatójától, ETR-projektvezetőtől megtudtuk, abban a három évben, amikor a nyelvvizsga hiánya miatt ki nem adott oklevelek már bekerültek az országos statisztikai rendszerbe, az alábbi számokat jelentette az SZTE: 2009-ben a kiadott oklevelek száma 5275, ebből 1222-öt nyelvvizsga hiányában nem kézbesítettek. 2010-ben 5636-an diplomáztak, ebből 1457-en az említett ok miatt nem vehették át az oklevelet, míg tavaly 5443 diplomásból 1310 jutott erre a sorsra.

Az új felsőoktatási törvény szerint 2016-ig nem feltétlenül kell államilag elismert nyelvvizsga a legalább 3 éve várakozó diplomához, a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy saját szervezésű, általuk meghatározott követelményszintű vizsgát is elfogadnak. Bár a Magyar Rektori Konferencia csak március 26-án fogalmazza meg ajánlásait a kérdésben, több intézmény már elhatározta, hogy él a lehetőséggel. Egyesek saját vizsgát szerveznek, vagy egyéb feltételekhez kötik a diploma kiadását.

Az SZTE Oktatási Bizottsága múlt csütörtökön tárgyalta a beragadt diplomák ügyét. Varga Zsuzsannától megtudtuk, az a javaslat született, hogy akiknek a hiányzó nyelvvizsga miatt nincs meg a diplomájuk, azoknak is valamilyen akkreditált, hivatalos nyelvvizsgát kell tenniük, nem elég a belsőleg megszervezett, könnyített vizsga. Egy-két szakon lesz talán némi könnyítés, hogy a nyelvvizsgának esetleg elengedik az írásbeli vagy a szóbeli részét. Ezt a karok külön határozták meg szakonként. Ebből óriási nagy táblázat lesz – most készül –, amely tartalmazza az összes szakot, a módosításokat pedig a szenátus fogja jóváhagyni.

Az osztatlan és a mesterképzésekre nincs könnyítés, ezt a Magyar Rektori Konferencia is kimondta, és az SZTE is megerősítette. Az alapszakokban lehetnek csak különbségek. A Gazdaságtudományi Karon például a szaknyelvi középfokú komplex nyelvvizsga helyett javasolják elfogadni az általános komplex középfokút. Ez mindenképpen könnyítés, bár továbbra is középfokú és komplex marad a nyelvvizsga. Máshol – mint például a TTIK-n – nincs is könnyítés, marad az eredeti vizsgarendszer.

Tavasszal már döntenie kell a szenátusnak, mert szeptember 1-től be kell vezetni a változásokat. A tanulmányi és vizsgaszabályzat kiegészítése lesz az elkészült táblázat. Összefoglalva: házi vizsgák nem lesznek, de a hallgatók a nyelvvizsgákat helyben is le tudják tenni, mert a lektorátus mindenféle nyelvvizsgáztatást végezhet az egyetemen, illetve tanfolyamokkal fogják segíteni ezen hallgatókat.

Több munka a rövidebb életért ? – Travailler plus pour vivre moins longtemps ?
Francia nyelvoktatás, korrepetálás, szinten tartás, francia közép- és emelt szintű érettségire,...
Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó