Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech


A békés felvonulást a Manif pour tous nevű konzervatív kollektíva szervezte, amely milliókat vitt utcára 2013 elején a házasság és az örökbefogadás intézményét a homoszexuális párokra is kiterjesztő törvénytervezet elfogadásának megakadályozására. A törvényt 2013 májusban a franciák többségének támogatásával elfogadták.

Több mint ezer rendőrt mozgósítottak Párizsban a felvonulás békéjének megőrzésére, amelyen főleg középosztálybeli családok vettek részt francia nemzeti zászlókat lengetve, sokan kisgyerekeiket is magukkal vitték. A magasba tartott táblákon olyan feliratok voltak olvashatók, mint "A nő nem bébigép" vagy "Három naponta importálnak béranyától származó újszülöttet Franciaországba".

"A családpolitika jelenleg folyó lerombolása katasztrofális, a rombolás egyre gyorsul" - mondta Ludovine de la Rochere, a kollektíva elnöke.

A tüntetők ezúttal azoknak az orvosi beavatkozásoknak a legalizálását szeretnék megakadályozni, amelyek segítenék, hogy azonos nemű pároknak genetikailag is - részben - saját gyerekük legyen, így például női pár esetén a mesterséges megtermékenyítést, férfi párnál a béranyaságot.

Manuel Valls miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a kormány továbbra sem akarja engedélyezni a béranyaságot, amelyet "tűrhetetlen gyakorlatnak" tart. Ezt az álláspontot több kormánytag megismételte vasárnap. Mindez nem volt hatással a több hónapja szerveződő tüntetésre, amelyet nyíltan támogat a szélsőjobboldali Nemzeti Front és a jobboldal egy része, amelynek képviselői a menet élén vonultak.

"A kormány hazudik. Soha annyit nem léptek előre a béranyaság felé, mint mostanában" - mondta Laurent Waquiez, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) vezető politikusa a BFM hírtelevízióban. Szerinte a kormányfő pénteken csak azért mondta, hogy nem fogják legalizálni a béranyaságot, hogy kedvét szegje a tüntetőknek.

Marisol Touraine egészségügyi miniszter a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelent lapban azzal vádolta meg a jobboldalt, hogy alaptalanul kelt félelmet.     

A Manif pout tous nevű szervezet - amelynek gondolataival a franciák 31 százaléka ért egyet - egyébként egy jogi döntés nyomán szervezte meg a megmozdulást.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága júniusban elítélte Franciaországot, amiért nem ismeri el egyenesági leszármazottnak a külföldi béranyától született gyermekeket. A döntést a kormány nem vitatta, a strasbourgi testület ugyanakkor nem foglal állást abban kérdésben, hogy a béranyaság Franciaországban nem engedélyezett.

A bíróság megállapította, hogy sérti a gyermeknek a családi élethez és a magánélethez való jogát az, hogy a francia hatóságok nem ismerik el és honosítják egy külföldön, a konkrét esetben az Egyesült Államokban béranyától törvényesen született gyermek anyakönyvi kivonatát. A bíróság szerint az emberi jogok európai egyezményével ellentétes az, hogy teljesen megtiltják a családi kapcsolat elismerését egy apa és biológiai gyermekei között. A francia kormány szerint mintegy száz, jogvédő szervezetek szerint legalább 2 ezer az olyan francia családban élő gyermekek száma, akik hontalannak számítanak. 

A Manif pour tous erődemonstrációjával szemben a homoszexuálisok jogait védő szerveztek felhívására délután több százan tüntettek a párizsi République téren. Képviselőik csütörtökön petíciót adtak át Laurence Rossignol családvédelmi államtitkárnak, amelyet 250 ezren írtak alá "a minden pár és minden család jogegyenlőségének" támogatására.

Az Ifop közvélemény-kutatóintézet vasárnap megjelent felmérése szerint a franciák 55 százaléka szigorú szabályozás mellett támogatná a béranyaság engedélyezését, valamint a mesterséges megtermékenyítés kiszélesítését leszbikus nők számára.

Forrás: Kitekintő

> Eredeti cikk <

Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
Az ötszáz éves Chambord-kastély bélyege - Le timbre des 500 ans du château de Chambord
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó