Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

„Szerencsére külföldön éppen annyival tudnak kevesebbet Pécs2010 - Európa Kulturális Fővárosáról, hogy az otthoni viták ne nehezítsék a dolgunkat” - mondja Ecsedi-Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) igazgatója.

„A magyar intézetek feladatkörét tekintve az apropó a fontos: a lehetőség arra, hogy büszkén ajánljuk a remek pécsi művészeket, műveket Párizsban. Külföldről nézve a kulturális főváros program pompás fókusz, hogy mást és másképp mutathassunk be a franciáknak.”

A PMI a 2010-es év folyamán a „Pécs2010 - Európa Kulturális Fővárosa” évad külföldi népszerűsítésének rendelte alá szinte minden megmozdulását. Olyan neves francia partnereket sikerült megnyerni az ügynek, mint a kortárs művészetek legnépszerűbb párizsi múzeumát, a Pompidou-központot, vagy az egyik legnagyobb párizsi nyári művészeti vásárt, a Foire Saint-Germaint. Sőt, kiadványaiban a francia Kulturális Minisztérium is fontos helyszíneknek, kiemelt tárlatoknak jelölte az intézet Vasarely Galériájának és André Kertész fotószalonjának kiállításait. A rendezvénysorozat „Pécsi Napok” címmel folytatódik szeptember 22 - 25. között.

Több mint kétezer látogató tekintette meg az Iparterv-csoport kiállítását a PMI tereiben a tárlat szűk három hónapja alatt. A magyar avant-garde harmadik generációját bemutató, külön a párizsi megjelenésre összeállított anyagot a „Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa” programmal együttműködve állította össze a PMI. A pécsi Jannus Pannonius Múzeumból, a budapesti Ludwig Múzeum–Kortárs Művészeti Múzeumból, a Budapesti Történeti Múzeumból, a Szombathelyi Képtárból, a Magyar Nemzeti Galériából valamint számos magángyűjtőtől érkeztek a képek, a szobrok és az installációk. A hatvanas évek végén induló, az állami művészetpolitikával dacoló, a nemzetközi irányzatokhoz csatlakozni vágyó művészek munkái a Pompidou-központ tetszését is elnyerték. Így a magyar intézet programját a vele egyidőben megrendezett, „A múlt üzenetei” című tárlata kiegészítő rendezvényének tekintette. Az Iparterv-csoport párizsi bemutatásához három nyelvű (magyar, francia, angol) 100 oldalas katalógus is készült a Párizsi Magyar Intézet kiadásában, amely azóta a Pompidou-központ könyvesboltjában is kapható.

Pécsi művész meghívásával ünnepelte idén a Zene Ünnepét is a PMI: Takáts Eszter dzsesszénekes az immár 33. alkalommal megrendezett Foire Saint-Germain (hathetes párizsi nyári művészeti vásár) színpadán lépett fel június 21-én a Saint-Sulpice téren. Ez alkalomból a PMI meghívta a párizsi Goethe Intézetet, hogy közös színpadon népszerűsítsék 2010 kulturális fővárosait: Pécset, valamint a német Essent és a Ruhr-vidéket. A PMI saját standot is épített a koncert idejére, ahol információt kaphattak az érdeklődők Magyarországról, Pécs városáról és az uniós program keretében megvalósuló eseményekről, valamint a Magyar Turizmus Zrt. és a Malév támogatásával egy pécsi utat is kisorsoltak az érdeklődők között. Takáts Eszter – a Zene Ünnepe másnapján – a Párizsi Nyári Fesztiválon is bemutatkozhatott: sokszáz néző hallgatta végig szabadtéri koncertjét a belvárosban, a III. kerületben. A rendezvényt követően a közönség sorba állt a magyar zenekar CD-iért, de sajnos nem mindenkinek jutott...

A sorozat szeptember 22 - 25. között folytatódik „Pécsi Napok” címmel. A minifesztivál keretében a PMI a Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat párizsi megismertetését tervezi Parti-Nagy Lajos író, Szolláth Dávid, a lap egyik szerkesztője és André Karátson író-irodalomtörténész jelenlétében, valamint a Pécsi Műhely művészeti csoport és a szintén pécsi Gyenis Tibor fotóművész alkotásainak bemutatását galériáiban. A képek egy hónapig lesznek láthatóak. A kiállítások a párizsi „Nuit Blanche” (fehér éjszaka), a francia Kulturális Minisztérium rendezvényének állomásai, így október 2-án egész éjszaka nyitva lesznek. „Csak ezen az napon ezres látogatószámra számítunk” - mondja az intézet vezetője. „Lesz több esti tárlatvezetés és egy divatbemutatóval is készülünk.”

A párizsi „Pécsi Napokat” Szabó Dani pécsi zenész jazz koncertje és egy késő este kezdődő szabadtéri Silent Cinéma filmvetítés zárja majd a PMI tetőteraszán.

A francia nyelvben az egyik leggyakrabban használt ige a „faire”.
Il l´appelle son „appartement de scène” (színházlakás): le logement de famille où Iván Fischer...
Cela est quasiment devenu un réflexe. A chaque reproche qui lui est adressé, d´où qu´il vienne et...
Les expressions à bannir au bureau : «Voilà, voilà... Voilà ! Et voilà !» – Száműzésre ítélt...
De Ponchielli, j´avoue avoir jusqu´ici pratiquement tout ignoré, sinon qu´il compta Puccini parmi...
Un terme couramment utilisé pour les problèmes douteux – Kétes problémákra gyakran használt...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó