Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

„Szerencsére külföldön éppen annyival tudnak kevesebbet Pécs2010 - Európa Kulturális Fővárosáról, hogy az otthoni viták ne nehezítsék a dolgunkat” - mondja Ecsedi-Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) igazgatója.

„A magyar intézetek feladatkörét tekintve az apropó a fontos: a lehetőség arra, hogy büszkén ajánljuk a remek pécsi művészeket, műveket Párizsban. Külföldről nézve a kulturális főváros program pompás fókusz, hogy mást és másképp mutathassunk be a franciáknak.”

A PMI a 2010-es év folyamán a „Pécs2010 - Európa Kulturális Fővárosa” évad külföldi népszerűsítésének rendelte alá szinte minden megmozdulását. Olyan neves francia partnereket sikerült megnyerni az ügynek, mint a kortárs művészetek legnépszerűbb párizsi múzeumát, a Pompidou-központot, vagy az egyik legnagyobb párizsi nyári művészeti vásárt, a Foire Saint-Germaint. Sőt, kiadványaiban a francia Kulturális Minisztérium is fontos helyszíneknek, kiemelt tárlatoknak jelölte az intézet Vasarely Galériájának és André Kertész fotószalonjának kiállításait. A rendezvénysorozat „Pécsi Napok” címmel folytatódik szeptember 22 - 25. között.

Több mint kétezer látogató tekintette meg az Iparterv-csoport kiállítását a PMI tereiben a tárlat szűk három hónapja alatt. A magyar avant-garde harmadik generációját bemutató, külön a párizsi megjelenésre összeállított anyagot a „Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa” programmal együttműködve állította össze a PMI. A pécsi Jannus Pannonius Múzeumból, a budapesti Ludwig Múzeum–Kortárs Művészeti Múzeumból, a Budapesti Történeti Múzeumból, a Szombathelyi Képtárból, a Magyar Nemzeti Galériából valamint számos magángyűjtőtől érkeztek a képek, a szobrok és az installációk. A hatvanas évek végén induló, az állami művészetpolitikával dacoló, a nemzetközi irányzatokhoz csatlakozni vágyó művészek munkái a Pompidou-központ tetszését is elnyerték. Így a magyar intézet programját a vele egyidőben megrendezett, „A múlt üzenetei” című tárlata kiegészítő rendezvényének tekintette. Az Iparterv-csoport párizsi bemutatásához három nyelvű (magyar, francia, angol) 100 oldalas katalógus is készült a Párizsi Magyar Intézet kiadásában, amely azóta a Pompidou-központ könyvesboltjában is kapható.

Pécsi művész meghívásával ünnepelte idén a Zene Ünnepét is a PMI: Takáts Eszter dzsesszénekes az immár 33. alkalommal megrendezett Foire Saint-Germain (hathetes párizsi nyári művészeti vásár) színpadán lépett fel június 21-én a Saint-Sulpice téren. Ez alkalomból a PMI meghívta a párizsi Goethe Intézetet, hogy közös színpadon népszerűsítsék 2010 kulturális fővárosait: Pécset, valamint a német Essent és a Ruhr-vidéket. A PMI saját standot is épített a koncert idejére, ahol információt kaphattak az érdeklődők Magyarországról, Pécs városáról és az uniós program keretében megvalósuló eseményekről, valamint a Magyar Turizmus Zrt. és a Malév támogatásával egy pécsi utat is kisorsoltak az érdeklődők között. Takáts Eszter – a Zene Ünnepe másnapján – a Párizsi Nyári Fesztiválon is bemutatkozhatott: sokszáz néző hallgatta végig szabadtéri koncertjét a belvárosban, a III. kerületben. A rendezvényt követően a közönség sorba állt a magyar zenekar CD-iért, de sajnos nem mindenkinek jutott...

A sorozat szeptember 22 - 25. között folytatódik „Pécsi Napok” címmel. A minifesztivál keretében a PMI a Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat párizsi megismertetését tervezi Parti-Nagy Lajos író, Szolláth Dávid, a lap egyik szerkesztője és André Karátson író-irodalomtörténész jelenlétében, valamint a Pécsi Műhely művészeti csoport és a szintén pécsi Gyenis Tibor fotóművész alkotásainak bemutatását galériáiban. A képek egy hónapig lesznek láthatóak. A kiállítások a párizsi „Nuit Blanche” (fehér éjszaka), a francia Kulturális Minisztérium rendezvényének állomásai, így október 2-án egész éjszaka nyitva lesznek. „Csak ezen az napon ezres látogatószámra számítunk” - mondja az intézet vezetője. „Lesz több esti tárlatvezetés és egy divatbemutatóval is készülünk.”

A párizsi „Pécsi Napokat” Szabó Dani pécsi zenész jazz koncertje és egy késő este kezdődő szabadtéri Silent Cinéma filmvetítés zárja majd a PMI tetőteraszán.

Hozzászólás (Facebookkal)

C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
Voil à une sortie quelque peu inédite p our clore cette saison musicale: l 'épreuve publique de...
Hat nagyszínpadi bemutatót tervez a 2018/2019-as évadban a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ), köztük...
Május 16-án Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete az Akadémiai Pálmarend lovagi...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó