Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Most hogy már nem tudok olyan sűrűn új posztokat kirakni magamról, írok néha önálló bejegyzéseket is. Az első témája a ration de combat, vagyis az egy napi élelmiszer ellátmányunk, ha nem tudnak nekünk főtételt biztosítani. Több helyen légiós konzerv-csomagként emlegetik, de ilyen nincs, a teljes francia hadsereg ezt eszi. Más hadseregek ellátmányával összehasonlítva jó ízű (az amcsik rajongtak érte), csak 6 év után már unalmas.

image

A napi fejadagot ilyen 1 kilós csomagban kapjuk meg, külsőre ugyanúgy néznek ki, de van vagy 20 féle menü.

image

A két melegíthető 300 grammos konzerv a csomag alapja. Összesen van vagy 40 féle, többek között lasagna (ez a legjobb), sajtos rakott krumpli, babfőzelék, rizses hús, tonhalsaláta vagy répás marhahús (ezzel engem vallatni lehet).

image

A kenyeret és a szénhidrátot keksszel pótolják, ennek van édes és sós fajtája, fele-fele arányban. A két kis konzerv egyike májkrém, vagdalthús vagy szardínia. A másik a desszert, mint például a vanília puding vagy az aszalt szilva. Vagy mint a fenti képen látható sajtkrém. Ennek a desszertként fogyasztása valami francia perverzió. Nálunk ez a szemétben szokta végezni, vagy ha vannak a közelben slaborok, elcseréljük velük májkrémre.

image

Van csomagonként 4-5 darab édesség is, ezek jól jönnek a menetgyakorlatok szüneteiben. Az alsó nugát, felette törökméz, ezek nem túl népszerűek. A fehér dobozos karamell annál inkább, szinte mindenkinek ez a kedvence. A farmon egyszer 20 Eurót kínáltak az enyémért, de nem adtam el. A pénzt nem tudtam volna megenni. A bal szélső jó minőségű fekete csoki, megelőzi a hasmenést.

image

Ezen a képen a reggelink látható: lekvár, müzli (2 dl vízzel kell keverni), a zacskóban meg kakaópor, tea, kávé és cukor.

image

Van még a csomagban italpor: ezek egy része jó ízű, másik része borzalom. Fő a változatosság. Az instant levesek nagy része a szemétben végzi. A papírzsebkendő viszont hasznos dolog, ezt használjuk még WC-papírnak, a csajkánk eltörlésére, gyújtósnak, az arcunkról az álcafesték vagy a fegyverről az olaj letörlésére, meg szükség esetén az aknamezőn nyitott folyosó jelölésére. Szerencsére utóbbira csak gyakorlaton volt példa.

image

Végül van a csomagunkban egy kihajtható sütő, 6 darab a melegítésre való, egy régebbi részben botrányt kavaró alkoholtabletta (1 darab fel tud forralni fél liter vizet), egy gyufa, egy szemeteszsák (a szemetünket magunkkal visszük a hátizsákban) és 6 darab víztisztító tabletta. Ez fél óra alatt megtisztít egy liter vizet, igaz annak olyan íze lesz, mint az uszodai víznek.

Balázs

Forrás

Que ce soit sur les bords de la Seine ou du Danube, voici une rentrée dont ne se plaindront pas...
Le 6 octobre: voilà une date qui n ´ évoquera probablement pas grand chose pour la majorité de nos...
Au lendemain de la Guerre, une célèbrité aurait, paraît-il, déclaré: ”J´aime tellement l´Allemagne...
Les mélomanes et amateurs d ´ opéras le savent bien: la turquerie fut un genre tr è s en vogue en...
Comme l ´ on sait, le Trois septembre marque l ´ anniversaire de la déclaration de guerre à l ´...
Pour terminer l´été en beauté et célébrer ensemble les premiers beaux jours de l´automne, rien de...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó