Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

François Cluzet-t az Intouchable óta tartom számon, és persze kedvelem nagyon. Így aztán nagyon vártam az új filmjét. A téma különleges: Vendée Globe.vendéeglobe

Vitorlásverseny, egyszemélyes hajókkal, egyedül, csak egyedül, megállás nélkül - a föld körül. Azt gondoltam: feszült, izgalmas történetet látok majd. Nem így történt. A Vendée Globe nagy kaland, talán több is annál. Aki megcsinálja, igazi hős. Olyan nehézségekkel kell szembenéznie – még a 21. század szupertechnikájával együtt is, amelyet kevesen bírnak el.

{youtube}

{/youtube}

Cluzet nagyon klassz tengeri mackó, igazi skipper, borostával, szűkszavúan ahogy kell, sugárzik róla, hogy meg akarja és meg is tudja csinálni. Csakhogy...hajója megsérül, és csak az öbölből kihajózva veszi észre, hogy potyautasa van: egy bennszülött fiú. Ezt pedig tiltják a szabályok. Ettől a ponttól kezdve elfelejthetjük a tengeri izgalmakat – noha hősünk vert helyzetből az élre tör -, helyette egy nagyon szép barátság kibontakozását követhetjük nyomon. A háttérben pedig a Franciaországban maradt kislány és „új anyukája" találja meg egymást.

A film igazi francia film: a hősök is hétköznapiak, akár mi is lehetnénk egyik-másik, a devise-ből ezúttal a fraternité kapott hangsúlyt. Szóval, azért szerethető. De a három szál összefonása megakadályozta, hogy bármelyik is igazi mélységet kapjon. Ahogy azt szeretjük a francia filmek világában. Kár.

Les trottinettes électriques, une opportunité et un casse-tête pour les pouvoirs publics. –...
Furcsák ezek a franciák! Nagyon erős náluk a királyi hagyomány, amióta kivégezték a királyukat!...
C´était l´un des monuments les plus photographiés de Budapest. La statue d´Imre Nagy, appuyé au...
Il est d´illustres inconnus dont le nom ne sera passé à la postérité que par le bon vouloir de...
„Travailler plus pour gagner plus!” Tel est le slogan qui, en Hongrie, revient sans cesse à la...
Si je vous dis 6 décembre, vous me répondrez: „la fête des Nicolas, Colin et Colas, sans oublier...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó