Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

TL

Henri de Toulouse-Lautrec

Egy lázadó gróf Alphonse de Toulouse-Lautrec és a lázadó város, Albiszülötte Henri Toulouse-Lautrec. ToulouseLautrecApja a konvenciók és a hétköznapiság ellen, a város eretneknek bélyegzett hite védelmében lázadt.Henri Toulouse-Lautrec pedig az ellen a nyomorúságos élet ellen, amelyet sorsa juttatott neki.Nem hagyta magát, nem lett szánalomra méltó, az emberek szemébe könnyet csaló „torzszülött".

„Az élet szép!" – mondta gyakran. És mindent megtett, hogy az is legyen.

Persze, a 19. század Franciaországában nem volt könnyű dolga. Nem léphetett atyja örökébe, nem lovagolhatott és vadászhatott vele, nem udvarolhatott gyönyörű és kifinomult arisztokrata kisasszonyoknak, és barátokra sem volt könnyű szert tennie.

Mi maradt hát? A rajzolás, a festés, válasz a világnak a saját eszközeivel. Toulouse-Lautrec miközben tanul, tanul és tanul, eközben mohón szívja magába korának ébredező, majd teljes pompájába lépő Montmartre-ját: a mulatók, bárok, bordélyok, bohémok világát. Itt talál önmagára, ez táplálja művészetét – grafikáinak, metszeteinek és festményeinek ez ad kifogyhatatlan témát. Alkotásain a Montmartre csillogása mellett hangsúlyosan mutatkozik meg e világ fájdalmas és keserű oldala is.

toulouse-lautrec paris nightclub thumb        

De Toulouse-Lautrec minden eszközzel igyekezett az életet szépnek látni, soha nem veszítette el tartását, soha nem koldult szerelmet vagy szeretetet: humorával, személyisége varázsával kiérdemelte azt.

A kiállítás a Szépművészeti Múzeumban még egy hétig látható.

(Egy csöppnyi francia világ...)

tolouseplakát

Que ce soit sur les bords de la Seine ou du Danube, voici une rentrée dont ne se plaindront pas...
Le 6 octobre: voilà une date qui n ´ évoquera probablement pas grand chose pour la majorité de nos...
Au lendemain de la Guerre, une célèbrité aurait, paraît-il, déclaré: ”J´aime tellement l´Allemagne...
Les mélomanes et amateurs d ´ opéras le savent bien: la turquerie fut un genre tr è s en vogue en...
Comme l ´ on sait, le Trois septembre marque l ´ anniversaire de la déclaration de guerre à l ´...
Pour terminer l´été en beauté et célébrer ensemble les premiers beaux jours de l´automne, rien de...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó