Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Bonjour. Most, hogy mindjárt itt a Rentrée, gondolhatunk a következő vakációra. Szabadságunk ideje alatt a pihenés helyett választhatjuk önmagunk továbbképzését. Amikor először kezdtem el ezzel a gondolattal fogalakozni, nagyon egyszerű volt: az anyanyelvem magyar, a franciát tanultam, következésképpen sokkal rosszabbul beszélem. És ez engem (a mai napig) nagyon zavar. Tökéletesítsük hát!

Magyarországról indulva két lehetőség kínálkozik a gyakorló franciatanárok számára: a Tempus és a MÖB. 2007-ben mindkettőre pályáztam. 

Lássuk: a Tempus esetében mindent a pályázó csinál. Vagyis: kiválasztja a neki tetsző franciaországi nyári egyetemet, kurzust és időpontot. Majd mindezt megszervezi. Befogadónyilatkozatot kér az egyetemtől, költségvetést készít (utazás, kurzusdíj, szállás, napi költségek), és legfőképp: képes arra, hogy hosszú-hosszú kérdéssorokra válaszolva indokolja: miért az, miért ő és leginkább kinek lesz haszna a továbbképkésből. 2007-ben nagyon egyszerűen láttam a dolgokat: a haszon abban lesz, hogy én magam sokkal jobb tanár leszek, így diákjaim is jobban tanulnak majd. A bírálat szerint ez kevés. Nem nyertem el az ösztöndíjat. 

A MÖB (Magyar Ösztöndíj Bizottság) egészen másként működik. Itt csak azt kell tudnunk, hogy akarjuk ezt, hogy hol és mikor, az a bizottság döntése. A papírmunka is jóval egyszerűbb. Szakmai önéletrajz, motivációs levél, az iskola leírása, ajánlás. Magyarul, franciául. 2007-ben elnyertem egy hónapos Párizsba szóló ösztöndíjat.

Egyszerűen fergeteges volt. (Ha tudnék, beillesztenék ide néhány képet...)A szállás kiváló: egyszemélyes studio egy felújított, modernizált 19. századi malom épületében a 19. kerületben. Az iskola  Marais-ban, nagyon jól felkészült tanárokkal, rengeteg érdekes és autentikus módszerrel. Délutánonként szervezett és ingyenes programok pl. a Szenátusba, a La villette-be, vagy a BNF-be. De egyszerűen az, hogy egy hónapot tölthettem francia nyelvi közegben, az mindennél többet ért. Azóta sokkal magabiztosabb vagyok:)

A következő években mindig elutasította a bizottság a kérelmemet. Egészen...

 

 

 

Que ce soit sur les bords de la Seine ou du Danube, voici une rentrée dont ne se plaindront pas...
Le 6 octobre: voilà une date qui n ´ évoquera probablement pas grand chose pour la majorité de nos...
Au lendemain de la Guerre, une célèbrité aurait, paraît-il, déclaré: ”J´aime tellement l´Allemagne...
Les mélomanes et amateurs d ´ opéras le savent bien: la turquerie fut un genre tr è s en vogue en...
Comme l ´ on sait, le Trois septembre marque l ´ anniversaire de la déclaration de guerre à l ´...
Pour terminer l´été en beauté et célébrer ensemble les premiers beaux jours de l´automne, rien de...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó