Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Bonjour. Most, hogy mindjárt itt a Rentrée, gondolhatunk a következő vakációra. Szabadságunk ideje alatt a pihenés helyett választhatjuk önmagunk továbbképzését. Amikor először kezdtem el ezzel a gondolattal fogalakozni, nagyon egyszerű volt: az anyanyelvem magyar, a franciát tanultam, következésképpen sokkal rosszabbul beszélem. És ez engem (a mai napig) nagyon zavar. Tökéletesítsük hát!

Magyarországról indulva két lehetőség kínálkozik a gyakorló franciatanárok számára: a Tempus és a MÖB. 2007-ben mindkettőre pályáztam. 

Lássuk: a Tempus esetében mindent a pályázó csinál. Vagyis: kiválasztja a neki tetsző franciaországi nyári egyetemet, kurzust és időpontot. Majd mindezt megszervezi. Befogadónyilatkozatot kér az egyetemtől, költségvetést készít (utazás, kurzusdíj, szállás, napi költségek), és legfőképp: képes arra, hogy hosszú-hosszú kérdéssorokra válaszolva indokolja: miért az, miért ő és leginkább kinek lesz haszna a továbbképkésből. 2007-ben nagyon egyszerűen láttam a dolgokat: a haszon abban lesz, hogy én magam sokkal jobb tanár leszek, így diákjaim is jobban tanulnak majd. A bírálat szerint ez kevés. Nem nyertem el az ösztöndíjat. 

A MÖB (Magyar Ösztöndíj Bizottság) egészen másként működik. Itt csak azt kell tudnunk, hogy akarjuk ezt, hogy hol és mikor, az a bizottság döntése. A papírmunka is jóval egyszerűbb. Szakmai önéletrajz, motivációs levél, az iskola leírása, ajánlás. Magyarul, franciául. 2007-ben elnyertem egy hónapos Párizsba szóló ösztöndíjat.

Egyszerűen fergeteges volt. (Ha tudnék, beillesztenék ide néhány képet...)A szállás kiváló: egyszemélyes studio egy felújított, modernizált 19. századi malom épületében a 19. kerületben. Az iskola  Marais-ban, nagyon jól felkészült tanárokkal, rengeteg érdekes és autentikus módszerrel. Délutánonként szervezett és ingyenes programok pl. a Szenátusba, a La villette-be, vagy a BNF-be. De egyszerűen az, hogy egy hónapot tölthettem francia nyelvi közegben, az mindennél többet ért. Azóta sokkal magabiztosabb vagyok:)

A következő években mindig elutasította a bizottság a kérelmemet. Egészen...

 

 

 

Hozzászólás (Facebookkal)

Ismert bűnözőt szöktettek meg helikopterrel egy francia börtönből – közölte az AFP hírügynökség a...
„Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel jelent meg a Mediapart...
Többek között homoszexuális, transzvesztita fekete táncosokkal mulatott a Zene Ünnepén Emmanuel...
C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó