Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az iszlamista terroristák párizsi vérfürdője gyalázatos, barbár, gyáva tett volt. Mint ahogy gyáva, barbár és gyalázatos dolog a világ bármely más pontján ártatlan, fegyvertelen embereket lemészárolni.

Az öreg kontinens mintha valóban megfeledkezett volna saját korábbi értékeiről, a dekadencia jelei erősen mutatkoznak a felszínen. Azonban ez a mészárlás valamiért - természetesen joggal és okkal! -  felkeltette a világ figyelmét és együttérzését. És valóban, a gyilkosok nem tudják, hogy milyen eszméhez nyúltak hozzá. Olyan eszméhez, ami a gyilkosok szívében rejlő gyűlöletnél hatalmasabb: a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjéhez. Most komoly támadás érte ezt az eszmét, annak bölcsőjében.

Ez az eszme a nyugati világ egyik alappillére, ami miatt világméretű az együttérzés, ami miatt egynek érezzük magunkat a megtámadottakkal.

Eugène Delacroix: A Szabadság vezeti a népet (1830)

Eugène Delacroix: A Szabadság vezeti a népet (1830)

A párizsi szabadságszobor. Mintája Eugène Delacroix A Szabadság vezeti a népet című képének főalakja volt. Az első kisméretű modellt 1870-ben építették. Ez alapján készült a későbbi New York-i változat.

A párizsi szabadságszobor. Mintája Eugène Delacroix A Szabadság vezeti a népet című képének főalakja volt. Az első kisméretű modellt 1870-ben építették. Ez alapján készült rézből a későbbi New York-i változat, amit Franciaország ajándékozott az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit Gustave Eiffel végezte.

Ideje volt a döbbenetnek, ideje volt a félelemnek, ideje van a gyásznak, de nincs helye a siránkozásnak. Ideje van a (nemzeti) öntudatra ébredésnek, az értékek újragondolásának, ideje van a gyökerekhez való visszafordulásnak.

Ezekben a napokban számos helyen éneklik a francia himnuszt, a Marseillaise-t (ejtsd: márszejez), aminek sorai újra aktuálisak:

[...]
Ellenünk tört a kény uralma
Vérben áztatja zászlaját
Vérben áztatja rút zászlaját
Halljátok, már küldi a zsarnok
Vad, bõsz ölni kész rab hadát
Letörnek népet és hazát
Bosszút állnak ifjún s gyönge lányon
[...]

De ne álljunk meg a pillanatnyi érzelgősség szintjén, ne sodródjunk csupán az együttérzés világméretű hullámaival! Legyünk józanok, legyünk a megváltozó világban nyitottak felismerni a realitást és ennek megfelelően cselekedni. Tenni, de szélsőségek nélkül, gyűlölet nélkül, mert a gonoszt csak a jó erejével lehet legyőzni:

Hajrá, fegyverbe hát!
Ma harcra hív hazád
Csak jőjj, csak jőjj,
öntözze hát, rút vérük a határt!

{dailymotion}

}

*Az iszlamista terroristák nem csak Franciaországot támadták meg, hanem a teljes szabad "nyugati" világot, aminek része Magyarország.

"A gyilkosok nem tudják, hogy milyen eszméhez nyúltak hozzá. Olyan eszméhez, ami az ő szívükben rejlő gyűlöletnél hatalmasabb..." A folytatást a linken olvashatjátok. A Szubjektív blog írása.

Szerző: Francia nyelv2015. november 16.

Hozzászólás (Facebookkal)

C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
Voil à une sortie quelque peu inédite p our clore cette saison musicale: l 'épreuve publique de...
Hat nagyszínpadi bemutatót tervez a 2018/2019-as évadban a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ), köztük...
Május 16-án Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete az Akadémiai Pálmarend lovagi...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó