Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
« C’est un patriote, qui a des qualités d’organisation formidables », dit de lui le secrétaire général de l’UNP, Dominique Courtine

Szombaton egy nem engedélyezett demonstrációra került sor Calais-ben, ami tömeges őrizetbe vétellel zárult. A témáját - a bevándorlást  és az azzal kapcsolatos poltitikát - nem szükséges itt részletezni.

Térkép a Calais-i helyzet szemléltetésére:

Idáig nem nagy hír ez Franciaországban. Amitől azonban felbolydult a közvélemény, az az, hogy a komoly érdemekkel rendelkező, Christian Piquemalt, az idegenlégió egykori tábornokát is őrizetbe vették, aki korántsem nevezehető szélsőségesnek, annál inkább hazafinak. A 75 éves férfi, aki életét Franciaországnak, a francia demokrácia védelmének szentelte, csak a véleményét akarta kifejezni. Nem provokálni, és senkit sem bántani.

Őrizetbe vétele előtt a Boulevard Voltaire-nek adott interjút, érdemes meghallgatni. Aki talál benne bármilyen szélsőséges dolgot, jelezze!

{youtube}

{/youtube}

Így zajlott a tábornok elfogása:

Vidéo de l'interpellation du général Piquemal

Le général Piquemal se fait arrêter comme un vulgaire voyou !

Közzétette: Soutien au général Piquemal – 2016. február 6.

E blog címe: Szubjektív, ezért engedtessék meg, hogy ilyen módon meséljem el benyomásaimat: önkéntelenül felsejlett előttem a Dreyfus-ügy. Nem esnék túlzásokba, de mégis látok némi hasonlóságot a két eset között. A párhuzamot abban érzem, ahogy a kisembert a jogszerűség gépezete bedarálni igyekszik ellenállhatatlan módon - pedig az nem tett semmi rosszat. A Dreyfus-szal szembeni vádak hamisak voltak, Piquemal pedig egyszerűen a jogaival kívánt élni. 

Azon érdemes elgondolkodni, hogy helyes volt-e a nemzetközileg rossz megítélés alá eső Pegida képviselőivel szövetkezni, de egy biztos: a Köztársaság emblematikus figurájának lekapcsolása - jogszerűsége ellenére - rámutat az európai migrációs politika tarthatatlanságára: az  Európai Egyesült Államok a polgárainak akaratával szemben valósítja meg politikáját, azokat ilyen kiltásátalan szélmalomharcra kényszerítve.

Érdemes elgondolkodni: attól, hogy valami jogszerű, helyes is?

Úgy tűnik sokan nem így gondolják. A tábornok támogatására alakult Facebook oldalt néhány óra alatt 30 ezren lájkolták. És nem vagyok naiv. A franciák nem csak lájkolnak - ha betelik a pohár, ott lesznek az utcán is.

P.s: A témában - a reális megítélés érdekében - ajánlom még ezt a videót. Tanulsága: nem mindenki szélsőséges, aki ellenvéleményt fogalmaz meg...

Update1: Robert Ménard, Béziers polgármestere és a Boulevard Voltaire társalapítója bővíti ismereteinket a témában. "A kormány már nem tud tiszteletet szerezni a törvényeinek" - mondja. Bővebben:

{youtube}

{/youtube}

Update2: "Amit Piquemal csinál, mindenképpen tiszteletre méltó" - mondja Didier Tauzin tábornok:

Update3: Minden véleménynél, politikánál többet mondanak el maguk Calais lakói. Félelemről, élhetetlen helyzetről beszélnek, magukra hagyta őket az állam - vélik. Van abban valami döbbenetes, ahogy az országukért, városukért tüntetőket a Marseillaise éneklése után elviszik. További kommentár - azt hiszem - szükségtelen:

{youtube}

{/youtube}

Kíváncsi vagyok a véleményedre! Szólj hozzá!

Hozzászólás (Facebookkal)

C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
Voil à une sortie quelque peu inédite p our clore cette saison musicale: l 'épreuve publique de...
Hat nagyszínpadi bemutatót tervez a 2018/2019-as évadban a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ), köztük...
Május 16-án Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete az Akadémiai Pálmarend lovagi...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó