Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Olvasd el, értelmezd. Ellenőrizd magad, hogy jól értetted-e.

Az olajág a béke szimbóluma

Olajágat az engedékenység gesztusaként vagy a béke szimbólumaként adtak – gyakran ilyen célzás nélkül is – a vendégeknek és a barátoknak, a hétköznapi életben Görögországban. Eredete az ókori görög kultúrában kereshető, ahol az olajág a béke és a jólét szimbóluma volt. Ma, számos nyugati országban, szintén a béke szimbóluma. A Bibliában, a Noé bárkájához visszatérő galamb, aki egy olajágat hoz a csőrében, az Özönvíz visszavonulását jelzi.Ez a megbékélés szimbóluma Isten és ember között és az élet újjászületésének jele a Földön.

Mint a győzelem szimbóluma: Az olajág az Olympiai játékok egyik jelentős ajándéka. Koszorút és olivaolajjal töltött korsót ajándékoztak a győzteseknek.

A kereszténység életében az olajfának jelentős szerepe van. Az áldozás szimbóluma, hiszen Jézus az utolsó éjszakáját az Olajfák hegyén töltötte imádkozással; a szeretet szimbóluma is, mert Jézus olajfából készült kereszten adta át életét.

La branche d'olivier est le symbole de paix

On présenta un rameau d'olivier pour le geste de clémence ou le symbole de paix - ce sont souvent sans des intentions comme ça - aux invités et aux amis dans la vie quotidienne en Grèce. On peut chercher son origine dans la culture greque où le rameau d'olivier était un symbole de paix et de prospérité. Aujourd’hui, dans plusieurs pays occidentaux, elle est encore le symbole de paix. Dans la Bible, le pigeon qui retour à l'arche de Noé et porte une branche d'olivier dans sa bec, indique la régression du Déluge.C’est le symbole de la réconciliation de Dieu et des hommes et le signe de la renaissance de la vie sur Terre.

Symbole de victoire : l’olivier est un cadeau chargé d’une signification gratifiante lors des jeux à Olympie. Couronne et jarres d’huile d’olive étaient ainsi offertes aux vainqueurs.

Dans le christianisme, l’olivier a également une grande place. Symbole du sacrifice puisque c’est au Mont des Oliviers que Jésus passa la dernière nuit, avant sa passion, à prier;  symbole d’amour puisque c’est sur une croix en bois d’olivier que Jésus donna sa vie.

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó