Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Ajna és Máté mindössze ötéves, mégis könnyedén megértik a német nyelvű meséket, tanulnak angolul és spanyolul. Nem csodagyerekek – hárítja el Koi Barbara a feltételezést, hanem egy magyar fejlesztésű nyelvtanulási technikát alkalmaz velük, hatékonyan.

Tudormanók – így hívják Baumühlerné P. Andrea módszerét, aki rájött arra, hogy a kisgyermekek nem csupán fogékonyak a nyelvekre, de elsajátítva az alapokat, önállóan képesek azt fejleszteni. Ehhez mindössze néhány DVD-re és CD-re van szükség.

Koi Barbara már az orosz nyelvű DVD-t is beszerezte a gyorsan fejlődő csemetéknek - Fotó: Móricz István

Miután a gyermek megtanulja az alapszavakat és alapmondatokat, úgy használja azokat, mintha az anyanyelve volna: ízlelgeti, játszik velük. A gyerkőcök játszva, rajzfilmeket nézve, énekelve tanulnak. Ehhez persze az is kell, hogy az anya vagy az apa legalább alapszinten beszéljen valamilyen idegen nyelvet.

A módszer kifejlesztője azt javasolja, hogy már féléves kortól mindennap 10-15 percig beszéljünk idegen nyelven gyermekünkhöz. Koi Barbara főállású anya, és egyike annak a több száz szülőnek, aki sikerrel alkalmazza a tudormanók módszert. Véleménye szerint ennek a nyelvtanulási technikának a titka a gyermekek csodálatos elméjében keresendő, hiszen ők még logikusan gondolkodnak, és mivel még minden hangot ejtenek, bármely nyelvet anyanyelvi szinten beszélhetik.

Barbara tavaly márciusban kezdte el férjével a gyermekeket idegen nyelvre okítani. Októberben vette észre, hogy Ajna és Máté, az ötéves ikerpár könnyedén megérti a német nyelvű meséket. Nyelvtudásukat szakértővel ellenőriztette, aki azt mondta: korukhoz mérten kitűnő a nyelvértésük. Azóta már angolul és spanyolul is mesélnek.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó