Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Gyakori tévhit, amikor azt gondoljuk, ha elmegyünk egy országba, akkor megtanuljuk a nyelvet. Ez nagyjából azt jelenti, elegendő elmenni egy étterembe és máris szakácsok leszünk. A valóság azonban egészen más.

Használni egy nyelvet azt jelenti, hangokká formáljuk gondolatainkat, ötleteinket. Felejtsük el a sablonos szövegeket és koncentráljunk a beszédre. Ha kellően tudunk váltani ötleteink és az új nyelv között, akkor már jó úton járunk.

Mi ezeket a hozzávalókat ajánljuk:

Fonetika

A legjobb módszer tanulni egy nyelvet, mi több, leghatékonyabb mód először hallgatni, hallgatni a beszédet. Otthon, barátokkal, MP3-as lejátszón, rádióban, TV-ben, nyelvtanfolyamon, etc. Szokjuk meg a hangokat, hangsúlyokat, ezután kezdjünk el beszélni.

A franciában éppúgy, mint az angolban mintegy 40 különböző hang van, ezek többsége azonos. Amikor elhatározzuk, hogy franciát tanulunk, először is tanuljuk meg felismerni a hangokat.

Szókincs

A másik fontos összetevő a szókincs. Szavak - és a különösen a francia nyelvben - mindenek előtt a kifejezések értelme, értelmezése a legfontosabb. Legnagyobb hiba, amikor a tanulók egy lista alapján bebiflázzák a szavakat. Memorizáljuk őket, kapcsoljunk hozzá valami konkrét dologhoz, főként a leggyakoribb szavakkal tegyük ezt. A hatékony tanulás titka abban áll, addig ismételgessük a szavakat, kifejezéseket, amíg automatikusan ki nem buggyan belőlünk.

A leggyakoribb, legfontosabb szavakat jegyezzük fel szótárfüzetünkbe.

Általában azt tartják, hogy 5 000 szó ismeretével bármely témában boldogulhatunk. Az is igaz, hogy 1 000 szó ismerete már a beszélgetések 85%-át érthetővé, félelem nélkülivé teszi. (A mi 1500 szavas gyűjteményünket itt találod.)

És mi húzódik a háttérben? A legtöbb szónak önmagában semmi értelmi sincs. Ha azt mondom "bleu", nyilván egy színről beszélek. De mi a kék? Jelentheti azt is  "être triste" , ugyebár? Nos ezért érdemes akár szinonímáikkal együtt tanulni a szavakat. Igen, a szinonímák nagy segítséget nyújthatnak, amikor éppen nem jut eszünkbe egy kifejezés. Vagy ott van a "faire" ige, Szinte mindenre jó, mint az Aspirin, mindent kifejezhetünk vele megfelelő körítéssel.

A szókincs elsajátításának legjobb módja, amikor elemeket kapcsolunk össze gyakoriságuk sorrendjében, bizonyos - sokszor állandó - környezetükkel, mely megjeleníti a kifejezés értelmét.

Nyelvtan

Többnyire fájdalmas emlékek fűződnek hozzá! Memorizálni a COD és COI szabályokat vagy megfelelően használni a subjonctif-ot... A nyelvtan gyakorlással tanulható és nem bemagolással. A gyakorlás hatékonyabb, mint bármilyen módszer. Hogy mi a módja a nyelvtanilag helyes mondatok szerkesztésének? Semmiképp sem az, hogy naponta három órán keresztül lógassuk orrunkat a nyelvtankönyvek fölött! Inkább próbáljuk utánozni a franciául beszélő embereket. Olvassunk könyveket, nézzünk francia Tv-sorozatokat, DVD-ket. 

Ha értjük és memorizáltuk a korrekt nyelvezetet, merjünk bátran megszólalni. A nyelvtankönyvek hasznosak, de olyanok, mint étteremben az étlap: egy fajta menüt tartalmaznak csak. Többnyire logikus felépítésűek, de a nyelvtani problémákat úgyis csak akkor fogjuk igazán megérteni, amikor már elég bátorságunk van a beszélgetésekhez. És amíg el nem jutunk idáig, csak haszontalan pénzkidobásnak és időtöltésnek érezzük a nyelvtankönyveket.

Mégsem kell félni a nyelvtantól! Az majd gondoskodik magáról, ha ismételgetve gyakoroljuk a született franciáktól hallottakat.

Persze jó tudni, hogy egy nyelv hangokból, szavakból, szókincsből, kifejezésekből, ragozásokból, etc. tevődik össze, de...hogyan lehet ezeket összegyúrni, beszélhető nyelvezetté? 

A hozzávalók itt vannak. A legjobb módszer összehangolni ezeket az összetevőket nem más, mint a gyakorlat. Elsajátítani rövid, tömör, helyesen összerakott  értelmes mondatokat és ráültetni a gyakorlatra.

Erre szolgálnak a sanzonok, TV-műsorok, filmek, könyvek olvasása lefekvés előtt (ez kimondottan és bizonyítottan nagy hatékonyságú!)...Aztán napközben az utunkba kerülő tárgyak francia nevének ismételgetése; elkapott mondatok fordítása; telefonszámok, dátumok francia nyelven, főzés, takarítás közben az aktuális szavak memorizálása, etc ...Számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre még akkor is, ha egyedül vagyunk.

Nagyon fontos a szavak helyes kiejtése, ha tehetjük, hangosan olvassunk könyvet, folyóiratot. Kezdetektől fogva jó szokást kell kialakítani, mert a későbbi változtatás már nehezem működik. 

Lassan, de kitartóan haladjunk a tanulásban még akkor is, ha az első időszakban a leginkább zavaró elem az szokott lenni, hogy úgy érezzük, nem jutunk egyről kettőre. Úgy érezzük, hiába áldoztunk pénz és időt, hiába minden erőfeszítésünk, az eredménnyel elégedetlenek vagyunk. Ha nincs magunk által felállított ösztönző erő, nincs öröm, ami hajtana a tanulásban, nincs kellő motiváció ahhoz, hogy ne erőlködésnek, kényszernek érezzük a nyelvtanulást, akkor bizony nem leljük örömünket benne. És akkor nem létezik semmilyen csodarecept vagy varázspálca, amely célra vezetne.

Bon courage à Toutes et à Tous ! 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó