Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Kétnyelvű írásunk az Orsay Múzeum rövid történetét mutatja be.

Situé en plein cœur de Paris, face au jardin des Tuileries sur les quais de la Seine, le musée d'Orsay a été inauguré le 1er décembre 1986 par le président Mitterrand et Valéry Giscard d’Estaing. Le musée donne une dimension universelle à l’ancienne gare du réseau Sud-Ouest.

Párizs szívében a Tuileriák kertjével szemben a Szajna partján található Orsay Múzeumot 1986. december 1-én avatta fel François Mitterrand elnök és elődje, Valéry Giscard d’Estaing. A múzeum univerzális jelentőséget ad a dél-nyugati vasúti hálózat egykori állomásának.

Vers 1895, lorsque la Compagnie des chemins de fer d’Orléans décide d’ouvrir un nouveau terminus au cœur de la capitale, la ville de Paris n’est que trop heureuse de lui céder le site du palais d’Orsay.

Amikor 1895 körül a Párizs-Orléans Vasúttársaság elhatározta, hogy új terminált nyit a főváros szívében, Párizs városa nem volt túl boldog, hogy át kell adnia az Orsay palota helyét.

En 1871, aux heures les plus violentes de la Commune, parce qu’il abritait la Cour des comptes et le Conseil d’État, les fédérés l’avaient incendié, comme le palais des Tuileries, de l’autre côté de la Seine. Il était resté depuis à l’état de ruine, véritable cour des miracles envahie par la végétation.

1871-ben, a párizsi kommün legviharosabb óráiban az épületet, amely a Számvevőszék és az Államtanács székhelye volt, a kommünárok felégették, akárcsak a Szajna másik partján álló Tuileriákat. Romos állapotban volt, növényekkel benőtt valóságos « csodák udvara » lett.

L'exposition universelle de 1900 approchant, il fallait trouver d’urgence une solution. L’édifice dessiné par Victor Laloux est une réussite architecturale, car il utilise toutes les possibilités du métal et du verre pour créer des halls dégagés et bien éclairés, tout en dressant une façade qui s’accorde avec le Louvre et le palais de la Légion d’Honneur, son voisin. 

Az 1990-es világkiállítás közeledtével sürgős megoldásra volt szükség. A Victor Laroux által tervezett építmény építészeti sikerré vált, mert alkotója a jól megvilágított, tágas termek érdekében felhasználta az üveg és fém adta valamennyi lehetőséget, a homlokzat pedig jól harmonizált a szomszédos Becsületrend Múzeumának otthont adó palotával, illetve a Louvre-ral. 

Sa modernité confine au futurisme : la gare est dotée d’ascenseurs et de monte-charges – les seize voies se trouvant en sous-sol – et la traction électrique des trains est déjà prévue. Pourtant, c’est le progrès technique qui finit par causer sa perte : les trains de grandes lignes comportant de plus en plus de wagons, les quais devinrent trop courts. 

Korszerűsége jövőbe mutató: az állomást liftekkel és emelőkkel látták el – a tizenhat vágányt a föld alatt helyezték el -, és már villanymozdonyok bevezetését is tervezték. Ugyanakkor ez a műszaki fejlődés okozta vesztét: az egyre több kocsival közlekedő távolsági vonatok számára a peronok rövidnek bizonyultak.

Dans les années qui précédèrent la Seconde Guerre mondiale, le trafic de la gare d’Orsay se trouva limité à la banlieue. Puis ce trafic fut interrompu, les lieux connurent alors une étrange destinée. Pendant l’Occupation, ce fut un centre d’expéditions de colis destinés aux militaires prisonniers. Et à la Libération, un centre d’accueil pour ces mêmes prisonniers de retour d’Allemagne. En 1962, Orson Welles y trouva un décor glauque à souhait pour adapter à l’écran le roman de Franz Kafka, Le Procès.

A második világháborút megelőző években, az Orsay állomás forgalma a külvárosra korlátozódott. Majd a forgalom megszakadt, s a helynek különös sors jutott. A német megszállás alatt ez volt a hadifoglyok csomagszállítási központja. A felszabadulás alatt pedig ugyanitt fogadták a Németországból visszatérő hadifoglyokat. 1962-ben, Orson Welles itt talált hátborzongató hátteret Franz Kafka A per című regényének megfilmesítéséhez.

Entre 1973 et 1981, la compagnie de théâtre Renaud-Barrault y dressa un chapiteau. Et en 1974, pendant les travaux exigés par l’hôtel Drouot, Orsay devint salle des ventes. Durant tout ce temps, l’hôtel accolé à la gare n’avait pas cessé de fonctionner. Mais il ferma en 1973, et il fut alors question de raser l’ensemble du site pour édifier un nouvel établissement. Heureusement, la direction des Musées de France avait aussi des projets pour Orsay. On connaît la suite et le succès de ce musée indispensable.

1973 és 1981 között a Renaud-Barrault színtársulat verte itt fel sátrát, 1974-ben a Drouot aukciós székháza restaurálásának idejére az Orsay árverési teremmé változott. 1983-ban azonban bezárt, és felmerült, hogy egy új létesítmény érdekében földig rombolják a korábbi építményt. Szerencsére a francia kulturális minisztérium múzeumi főosztálya vezetőségének tervei voltak az Orsay-vel. A folytatást ismerjük, csakúgy, mint a létfontosságú múzeum sikereit is.

Source : detoursenfrance
Traducteur : P.E.
Lecture-correction : B.K.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó