Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Miért hívják a biciklit "kis királynő"-nek? – Pourquoi la bicyclette est-elle appelée la "petite reine" ?

 

A kerekezés szótárában megtaláljuk a híres "Grande Boucle" elnevezést, amelyre a Tour de France keresztelte, de a "kis királynő"-t is, mint a kerékpározás metaforikus alakját.

  • Dans le vocabulaire du cyclisme, on trouve la célèbre "Grande Boucle", nom donné au Tour de France, mais aussi "la petite reine", désignant métaphoriquement le vélo.

Ez egy kifejezés, amelynek eredete az Orange-Nassau- hercegnőhöz vezet. Ez a fiatal holland leányka, később holland királynő, 10 évesen nagy rajongója volt a kerékpározásnak.

Becenevét a La France-ban 1898-ban publikált cikkből nyerte, amikor az úrnő Párizsba látogatott.

  • D’où le surnom de "petite reine" qui lui a été donné dans un article paru en 1898 dans La France illustrée, alors que la souveraine était de passage à Paris.

A "kis királynő" később magát a járművet jelölte. A kifejezést Pierre Giffard (1853-1922) francia író és újságíró is népszerűsítette írásaiban.

  • Le surnom de "petite reine" aurait ensuite désigné le véhicule lui-même. Mais cette expression aurait été également favorisée et popularisée par les écrits de Pierre Giffard (1853-1922), homme de lettres et grand reporter français.

A XIX. század végén, ezt a címet - La reine bicyclette - adta a háromkerekű bicikli történetének leírásában.
A kifejezés azóta eltűnt a "kis királynő" javára.

  • A la fin du XIXe siècle, il a intitulé un ouvrage retraçant l’histoire du vélocipède La reine bicyclette. L’expression a depuis disparu au profit de "petite reine".

Source: cnews

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó