Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Evénement mondial, la Journée de la Terre marque une date environnementale populaire clé. –  Világesemény, a Föld Napja egy kulcsfontosságú környezetvédelmi dátumot jelöl.

Cet évènement a été célébré pour la première fois le 22 avril 1970. Le Jour de la Terre est aujourd'hui reconnu comme l'événement environnemental populaire le plus important au monde. 

Ezt az eseményt először 1970. április 22-én ünnepelték. A Föld Napja ma már a legfontosabb, népszerű környezetvédelmi rendezvény a világon.

Le fondateur de cet événement est le sénateur américain Gaylord Nelson. Il encouragea les étudiants à mettre sur pied des projets de sensibilisation à l'environnement dans leurs communautés. Aujourd'hui, le Jour de la Terre est célébré, à travers le monde, par plus de 500 millions de personnes dans 184 pays.

Az esemény alapítója Gaylord Nelson amerikai szenátor volt. Arra ösztönözte a diákokat, hogy tudatosságerősítő terveket dolgozzanak ki saját közösségükben. Ma a Föld Napját világszerte 500 millió ember ünnepli, 184 országban.

Notre planète en danger

Le 30 mars 2005, l'Unesco publiait la première évaluation des écosystèmes pour le millénaire, un rapport accablant sur l'impact de l'homme sur la planète. Au cours des dernières années, les activités humaines ont modifié les écosystèmes pour satisfaire une demande croissante de nourriture, d'eau douce, de bois, de fibre et d'énergie.

Veszélyben a bolygónk

2005. március 30-án, az UNESCO kiadta az ezredforduló első ökoszisztéma értékelését, egy lesújtó jelentést, amely feltárja az emberiség hatását a bolygóra. Az elmúlt években az emberi tevékenység megváltoztatta az ökölógiai rendszereket, hogy kielégítse az emberiség egyre növekvő élelem, ivóvíz, fa, növényi rostok és energia iránti igényét.

La Journée de la Terre nourricière est célébrée depuis 1970 aux États-Unis. Elle est organisée par le réseau Earth Day Network, dont la mission est d’élargir et de diversifier le mouvement mondial en faveur de l’environnement et d’en faire le moyen le plus efficace pour bâtir un environnement sain et durable, faire face aux changements climatiques et protéger notre planète au profit des générations futures.

A Föld Napját 1970 óta ünneplik az Egyesült Államokban. Az ünnepséget az Earth Day EN (Föld Napja Hálózat) szervezi, amelynek feladata kiterjeszteni és változatossá tenni a környezetvédelmi mozgalmat és kifejleszteni a leghatékonyabb eszközöket egy tartós és egészséges környezet érdekében;  szembenézni az éghajlatváltozással és megvédeni bolygónkat a jövő generációi számára.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó