Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Originellement le savon de Marseille vient de… Marseille ! En 1688, Colbert, contrôleur général des finances de Louis XIV, précisait dans un édit que le savon de Marseille devait obligatoirement être fabriqué avec de l’huile d’olive de la région marseillaise.

A Marseille-i szappan eredetileg Marseille-ből származik! Colbert, XIV. Lajos király általános pénzügyi ellenőre, 1688-ban részletesen előírta, hogy a Marseille-i szappannak kötelezően a régió olívaolajából kell készülnie.

Mais depuis 2003, savon de Marseille n’est plus une appellation d’origine contrôlée, c’est juste un procédé de fabrication et l’assurance d’un taux minimal de 63 % en acide gras. Les matières grasses utilisées pour sa fabrication peuvent même être animales. Aujourd’hui, la quasi-totalité vient de Chine ou de Turquie.

De 2003 óta, a Marseille-i szappannak nincs származási hely megjelölése (AOC), csupán csak a gyártási folyamat és a 63%-os zsírsav arányát garantálja. A zsírok előállítása lehet állati eredetű is. Ma már szinte minden Kínából vagy Törökországból származik.

Vocabulaire

  • originellement – eredetileg
  • un contrôleur général des finances – általános pénzügyi ellenőr (számvevő)
  • obligatoirement – kötelezően
  • l’huile d’olive (f) – olívaolaj
  • une appellation d’origine contrôlée – eredetmegjelölés
  • un procédé de fabrication – gyártási eljárás
  • un acide gras – zsírsav
  • la quasi-totalité – majdnem minden, szinte minden

Source : Philippe Marchetti
Traduit par P.E.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó