Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Un lieu stigmatisé à tort, c'est le 9-3  – Egy alaptalanul megbélyegzett hely, a kilenc három

La Seine-Saint-Denis est un département situé au nord-est de Paris. Il est souvent appelé le 93 ou le 9-3 (prononcez « neuf trois »), du fait de son code départemental.

Seine-Saint-Denis Párizs északkeleti részén található. Gyakran nevezik kilencvenháromnak vagy kilenc-háromnak, mert ez a megyei kódja.

Densément peuplé et très animé, le 9-3 fait régulièrement la une de l’actualité. Malgré un grand dynamisme économique, il concentre de nombreux maux de la socialité française : pauvreté, chômage, délinquance … 

Sűrűn lakott és nagyon élénk, heves, gyakran szerepel az újságok címlapján. A nagy gazdasági fejlődés ellenére, a francia társadalom számos problémáját gyűjti egybe: szegénység, munkanélküliség, bűnözés ...

Objet de peur et de fantasmes dans le reste de la France, ce département est aussi un lieu culturel foisonnant dont sont originaire de nombreux artistes français tels que le ténor Roberto Alagna, la réalisatrice Maïwenn  Le Besco ou encore le slameur Grand Corps Malade.

A félelem és a víziók célpontja Franciaország többi területén, bár ez a megye is hemzseg a kulturális értékektől, sok francia művész érkezik innen, köztük Roberto Alagna tenor,  Maïwenn Le Besco rendező, vagy a slameur Grand Corps Malade.

Les jeunes du "9-3" sentent souvent dans le regard des autres qu'ils ne sont pas des Parisiens. Mais ils refusent vivement les termes de "racaille" ou de "ghetto". Ils estiment qu'ils ne vivent pas dans un ghetto. M. Truong estime, "c'est un lieu intégré au territoire national mais stigmatisé à tort". Pourquoi le 93 est le stéréotype du crade ? Parce que le 93 symbolise une France jeune, populaire, métissée. Une partie du pays a du mal à l’accepter et à se regarder tel qu’il est.

A kilenc-három fiataljai gyakran úgy érzik, hogy mások szemében ők nem párizsiak. Viszont erősen elutasítják a "söpredék" vagy "gettó" fogalmakat. Úgy ítélik meg, nem gettóban élnek. Monsieur Truong úgy véli, ez is az ország része, de alaptalanul megbélyegzett hely. 

A 93 miért az "aljanép" sztereotípiája? Mert 93 egy fiatal, népszerű, kevert nemzetiségű  Franciaországot szimbolizál. Az ország egy része nehezen tudja ezt elfogadni és főként  önmagát ilyennek látni.

Source : écoute

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó