Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Un phénomène inexpliqué au large de la Corse : est-ce un volcan sous-marin? - Egy megmagyarázhatatlan jelenség Korzika partjainál : vajon víz alatti vulkán?

La navigation est interdite depuis le 16 mars dans le secteur du Scoglio d'Africa, près de l'île de Montecristo, en face de la côte orientale de la Corse. Une interdiction prononcée par la capitainerie de Portoferraio après le récit étonnant de plusieurs pêcheurs de l'île d'Elbe.

Hajózási tilalom van érvényben a Scoglio d'Africa övezetben, Montecristo sziget közelében, Korzika keleti partjaival szemben. A tilalmat Portoferraio kapitánya jelentette be miután Elba szigetének több halásza is beszámolt a különös történetről.

Jeudi 16 mars, des pêcheurs viennent relever leur filets, et c'est là, près du Scogliu d'Africa, qu'ils ont eu la surprise de se trouver nez à nez avec un geyser de gaz, de boue et de détritus, haut d'au moins une dizaine de mètres et couvrant une surface de plusieurs dizaines de mètres carrés.

Március 16-án, csütörtökön, halászok emelik be hálóikat, amikor Scogliu d'Africa közelében, nagy meglepetésükre, szembe találják  magukat egy legalább tíz méter magasságba kilövellő  sár és törmelék gejzirrel, amely több tíz négyzetméternyi területet borított be.

Prudents et sans doute inquiets, les pêcheurs ont fait demi-tour pour prévenir les autorités qui ont immédiatement interdit la zone à la navigation et depuis cherchent une explication.

Az óvatos és valószínűleg aggódó halászok visszafordultak, hogy értesítsék a hatóságokat, akik azonnal elrendelték a hajózási tilalmat, és azóta is keresik a magyarázatot.

Les habitants de l'archipel toscan avouent, depuis longtemps déjà, entendre des bruits de bouillonnement d'eau, mais c'est la première fois qu'il y a des témoins. Les scientifiques évoquent un phénomène lié à une activité géophysique sous-marine, mais n'ont pas, pour le moment, de véritables explications et procèdent actuellement à des études approfondies, notamment des investigations magnétiques, des fonds marins du secteur.

A Toscánai-szigetek lakói állítják, hogy régóta hallanak bugyborékoló hangokat, de ez az első alkalom, hogy tanúk is vannak rá. A tudósok víz alatti geofizikai tevékenységhez kapcsolják a jelenséget, de pillanatnyilag, nincs valódi magyarázatuk, és kiterjedt vizsgálatok folynak, beleértve a tengerfenék mágneses vizsgálatait is.

Les prélèvements effectués par les organismes scientifiques italiens sont en cours d'études. On pense notamment à la présence d'un volcan de boue et de gaz. Mais la présence de gaz méthane dans le sous-sol de la mer tyrrhénienne avait été constatée par des forages effectués par l'AGIP (société italienne d'hydrocarbures) en 1968. Luca Centini, journaliste au journal "Il Tirrenno" de Livourne suit cet évènement : 

A felvett mintákat olasz tudományos szervezetek vizsgálják. Iszap- és gáz-vulkán jelenlétére gondolnak. De a talajból vett minták metángáz tartalma már tisztázódott az AGIP olasz olajtársaság által, még 1968-ban a Tirrén-tengeren végzett furásokban. Luca Centini, az "Il Tirrenno"  újságírója követte az eseményeket:

« Les hypothèses sont diverses.  Certains universitaires toscans avaient émis l’idée d’un petit volcan de boue sous la mer. Par le passé, ils avaient découvert dans cette zone, des petits gisements de gaz mais ils n’étaient pas exploitables d'un point de vue industriel. Ce matin nous avons publié une étude réalisée avec des scientifiques allemands et en effet ils avaient scruté trois points sensibles de la mer tyrrhénienne entre la Pianosa, Montecristo, la Corse et l’ile d’Elbe. Cette étude a démontré que, dans cette zone, il y avait bien des émissions de gaz en surface. En 1968 une étude avait déjà été réalisée par l’institut de géologie de Gênes. Elle avait révélé la présence de gisements de méthane. Suite à cette étude deux forages avaient été réalisés, faisant valoir la présence de gaz mais en quantité insuffisante pour l’exploitation industrielle».

"A feltételezések kölönbözőek. Néhány toscánai egyetemi tudós kis, tenger alatti sár-vulkánról beszélt. Korábba ők felfedezték fel ezeket a kis gázmezőket ezen a területen, de ipari felhasználás szempontjából nem voltak használhatóak.  Ma reggel német tudósok adtak ki egy tanulmányt, hogy ők felügyelték a Tirrén-tengernek ezt a három érzékeny pontját, Pianosa, Montecristo, Korzika és Elba között. A vizsgálat igazolta, hogy ezen a területen nagy volt a gázkibocsátás. A  Genoa Földtani Intézet már 1968-ban végzett tanulmányt. A tanulmány elismerte a metán gázok jelenlétét.  A tanulmányt követően két kisérleti fúrásra került sor, amelyek kimutatták a gáz ipari felhasználásra elégtelen mértékét."

Souce : francebleu

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó