Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Le sirocco est un vent de sud-est, chaud et sec, venant du Sahara. Le mot « sirocco » est d'origine italienne. En Égypte, l'équivalent du sirocco venant du désert s'appelle « le khamsin ».

A sirokkó a Szaharából érkező forró, délkeleti szél. A sirokkó szó olasz eredetű. Egyiptomban a sivatagból érkező sirokkót "khamsin"-nak nevezik.

Le sirocco a donné son nom à un film célèbre d'Alexandre Arcady sorti en 1979, narrant l'arrivée en France des pieds-noirs après la guerre d'Algérie : Le Coup de Sirocco.

A sirokkó adta nevét Alexandre Arcady 1979-ben megjelent egyik híres filmjének (Le Coup de Sirocco), amely a "feketék" az algériai háborút követő Franciaországba érkezéséről beszél.

Le sirocco est caractérisé par un air chaud et sec. Ses rafales peuvent parfois être violentes et il concerne majoritairement la région méditerranéenne.

A sirokkót forró, száraz levegő jellemzi. Széllökései olykor vadak főleg a medditerrán térségekben.

Tempête de sable apportée par le Sirocco en Tunisie (photo : Lukasz Janyst)

D’où vient le sirocco ?

Ce vent en provenance du désert du Sahara apporte des températures élevées sur le Nord de l’Afrique et le sud de l’Europe. Si en traversant la Méditerranée, le mercure atteint les 35°C, il dépasse les 40°C dans la zone nord-africaine. Le sirocco est souvent à l’origine des tempêtes de sable.

Honnan származik a sirokkó?

Ez a Szaharából származó szél magas hőmérséklettel érkezik Észak-Afrikába és Dél-Európába. Ha túljut a Földközi-tengeren, a hőmérséklet elérheti a 35-40°C-ot az észak-afrikai övezetben. A sirokkó gyakran okoz homokviharokat.

Formation du Sirocco (photo : Piotr Flatau)

Comment se forme-t-il ?

Le sirocco est issu de la rencontre entre une masse d’air humide, un anticyclone et une dépression positionnés sur le désert et sur la mer Méditerranée. Lorsque ceux-ci se rejoignent, le vent chaud du Sahara s’enroule autour de la dépression et atteint les côtes méditerranéennes.

Hogyan alakul ki?

A sirokkó a nedves légtömegek, az anticiklon és a nyomáskülönbség találkozásának eredménye a sivatagban és a Földközi-tengeren. Amikor ezek találkoznak, a forró szaharai szél a nyomáskülönbség körül alábukik és eléri a Földközi-tenger partjait.

Le sirocco peut toucher la Corse, voire le sud-est de la France. En soufflant sur la Méditerranée, le vent devient plus humide ; il emporte avec lui des particules de sable qui viennent recouvrir les voitures dans le sud de la France, plusieurs fois par an.

A sirokkó elérheti Korzikát vagy akár Franciaország déli részét. Miközben a Földközi-tengeren átsöpör, a szél egyre nedvesebb lesz; homokszemcséket ragad magával, amelyek befedik az autókat Dél-Franciaországban, évente akár többször is.

Source : meteocity ; futura-siences

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó