Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Cantebury Egyetemen készítettek egy érdekes tanulmányt. Videokamerákat szereltek az osztálytermek mennyezetébe, mely az egyes diákok minden egyes mozdulatát rögzítette. A helyszín természetesen titok marad. A tanulókat mikrofonnal is felszerelték.

"Ha cetlikre írtak valamit, azt is kiszedtük a szemetesből." - mondta a tanulmány szerzője, Veronica O'Toole. "Megvizsgáltuk minden reakciójukat az új tanulási felfogással kapcsolatban."

Komolyan kell venni a gyerekek véleményét a saját oktatásukkal kapcsolatban.

O'Toole elmondása szerint a tanulmány bizonyította azt, mennyire komolyan kell venni a gyerekek véleményét a saját oktatásukkal kapcsolatban. "Olyanokat mondtak, hogy: ha mérgesek vagyunk, nem tudunk figyelni, ha unatkozunk, akkor kalandozik a figyelmünk. Ugyanezt mondják a pszichológusok is a figyelemről és az emlékezetről. A gyerekekben is megvan ez a bölcsesség, ha elbeszélgetünk velük, abból kiderül."

O'Toole az Amerikai Oktatási Kutatószövetség áprilisi San Diegoi szimpóziumra készíti el a tanulmányt. Másik három kutatóval fogják megtárgyalni a gyermekek oktatási kutatásba való bevonását. O'Toole munkája követi a nemzetközileg is elismert szakember, az Aucklandi Egyetem munkatársának, John Hattie-nek a kutatásait. Könyve - mely arról szólt, hogy a tanítás hatékonyságának kulcsa a visszajelzések minőségében és a tanárral folytatott interakciókban zajlik - felborzolta a tanári karok kedélyeit. Hattie szerint kidobott pénz volt a Felső Tagozatos Tanárok Szövetségének fő célja az osztályok létszámának csökkentését illetően.

O'Toole szerint Hattie a vezető tantermi kutató, és maga is hasonló szellemben kíván tevékenykedni - írja a MediPress. "Nem kell túlzottan átalakítani a szemléletmódunkat ahhoz, hogy meglássuk, a gyerekek milyen sokat nyújthatnak nekünk. Szerintem túlzott figyelmet szentelnek a tartalomnak, miközben nem sokat törődnek a tanulási folyamattal."

A gyerekeket arra kérték, hogy 12 szó közül karikázzák be azt, amelyik kifejezi az érzéseiket. Ezek a jelentések összecsengtek azzal, amit a videoszalagon láttak.

"A video-interjúk során teljesen elképedtem azon, ahogy a gyerekek magyaráztak." - mesélte O'Toole. Volt egy kilenc éves kislány, Edit, aki az alábbiakat mondta: "Csak akkor tudunk arra gondolni, amit csinálunk, ha boldogok vagyunk. Ha mérgesek vagyunk, vagy unatkozunk, nem nagyon tudunk megtanulni semmit." Edit tudományos téziseket magyarázott el a saját szavaival. "A kilencéves Edit diploma nélkül is tudja, hogy csak akkor tudunk koncentrálni, ha boldogok vagyunk. Vagyis, hogy a pozitív érzelem nagyon fontos az észlelésben."

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó