Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Sélestat városában (Elzász), a Bibliothèque Humaniste könyvtárban található az első írásos emlék a fenyőfaárusításról 1521-ben. Ennél fogva Elzász a karácsonyfa szülőföldje. Rövid története a következő...

A feldíszített fa megjelenése Elzászban a középkorra nyúlik vissza. Elterjedt az a szokás, hogy december 24-én fenyőfát állítottak a templomok szentélyében, amely az « Ádám és Éva » játék során a Paradicsom fáját jelképezte almákkal feldíszítve, a megkísértés gyümölcsére utalva. Később ostyákat, az oltári szentség jelképét és a megváltás gyümölcseit tették még rá díszként. Így lassanként, feltehetőleg a 16. század elejétől, a hívek a fenyőfaágakat hasonlóan díszített fenyőfákkal helyettesítették otthonukban.

Eleinte a fenyőfákat a mennyezetre függesztették és egy almával, vagy piros kis almákkal díszítették, amelyeket "Christkindle"-nek neveztek. A 16. század végétől pedig rózsákat és egyéb, színes papírból vagy olykor finom aranypapírból készült virágokat aggattak rá, amelyek Jessze vesszejét, azaz Krisztus családfáját jelképezte és egyben a karácsonyi rózsát is. Majd a 18. század végén és a 19. század elején fenyőfadíszként megjelenik az arany- és ezüstdió. Az ostyát pedig lassanként felváltja a bredele (aprósütemény), a habcsók, a marcipán és az ánizsos sütemény.

A 19. század második felében terjedt el a csillogó, kivágott, dombornyomású képek használata, amelyeket a cukor- és csokoládédíszekre ragasztottak. Majd feltalálják a cukormázat, ettől kezdve a bredele-t ebbe a színes szemcsés cukormázba mártogatják. A mézeskalácsokat is gazdagon díszítik cukorral és nyomtatott képekkel.

A 19. század végén pedig megjelennek a máig is használatos viaszfigurák, főleg angyalkák, finom arany- és ezüstpapírba öltöztetve, amelyből girlandokat és csillagokat is készítettek. Feltűnnek az aranyalmák. Majd a gömböcskék, csengetyűk, üvegdiók, műzúzmarák, angyalhajak és üveggömbök, a meisenthali üvegfúvók alkotásai.

Fenyőfaünnepek és rendezvények Elzászban:
- A karácsonyfák érkezése lóháton Wissembourg főterére november 19-én
- A fenyőfa első írásos említése alkalmából rendezett kiállítás: Sélestat, Bibliothèque Humaniste november 29-december 24.
-"Fenyőfaünnep", november 29-december 31. Strassburg
- A karácsonyfadíszítés története az évszázadok során, november 29-január 4. Sélestat
- "Fenyőfák és játékok a történelemben" kiállítás november 30-január 4., péntek, szombat, vasárnap Bouxwiller

Bővebb információ: Elzász régió Idegenforgalmi Hivatala

Franciaországi utazási információk magyarul : látnivalók, jegyárak, közlekedés… http://hu.franceguide.com

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó