Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

1858-ban a természet igencsak elbánt az emberekkel. Az óriási szárazság miatt az Észak-Vogézekben alig termett gyümölcs, így méltó dísz a karácsonyfára sem akadt. Ám egy Goetzenbruck városából származó ötletekben gazdag üvegfúvó kísérletet tett, hogy ezt az igazságtalanságot némiképp enyhítse, és néhány üveggömböt készített. Általa született meg az a hagyomány, amely azóta már meghonosodott a különböző kultúrákban, és magáévá tette az egész világ.

1964-ben a goetzenbrucki üvegfúvó műhely végett vetett a karácsonyi, ezüst üveggömbök ipari előállításának.

1998-tól kezdődően a Meisentahl városában (Lotaringia) található Üvegfúvó Művészet Nemzetközi Központja (Centre International d'Art Verrier - CIAV) újból életre hívta az egykori hagyományt, tisztelettel adózva az ősi eljáráson alapuló karácsonyi üveggömbkészítés helyi hagyományainak.

A régmúlt és modern kor álmainak szokatlan társítása. A Meisentahli Üvegfúvó Művészet Nemzetközi Központja (Centre International d'Art Verrier de Meisenthal) kiállítja és közkinccsé teszi azokat a karácsonyi üveggömböket, amelyeket üvegfúvóik és kristálycsiszolóik a 19. század közepétől folyamatosan készítenek.

Franciaországi utazási információk magyarul : látnivalók, jegyárak, közlekedés… http://hu.franceguide.com

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó