Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Omaha Beach © MAEDI / F. de La MureVerdun, Omaha Beach, Péronne, Caen, Oradour-sur-Glane... Franciaország egész területét tekintve 155 katonai emlékhellyel rendelkezik.

E történelmi emlékhelyek többségét nemrégiben tették turistabaráttá. 80 százalékuk 1980 óta nyílt meg, és azonnal sikert aratott. A francia turisztikai fejlesztési ügynökség, az Atout France és a francia védelmi minisztérium közös tanulmányából kiderül, hogy 2012-ben közel 6,2 millióan látogattak el e helyszínekre, ebből 45 százalék volt külföldi. A nemzetközi érdeklődők 70 százaléka öt országból, az Egyesült Királyságból (17%), Németországból (16,5%), Belgiumból (15,5%), Hollandiából (13,2%) és az Egyesült Államokból (8,1%) érkezett. A látogatások zöme négy nagy földrajzi zónára összpontosult: a Grand Estnek nevezett északkeleti zónára (24%), a Grand Ouestre, vagyis az ország észak-nyugati csücskére (24%), a főváros környéki Ile-de-France régióra (18%), illetve az ország legészakibb pontján fekvő Nord megyére (15%).

A 2014-es évben várhatóan tovább növekszik majd a turistahullám, hiszen megkezdődnek az első világháború centenáriumával, illetve a normandiai partraszállás 70 éves évfordulójával kapcsolatos megemlékezések. A következő két évben ugyancsak jelentős látogatószám várható, tekintettel a Nemzetközösség országai számára emblematikus jelentőségű első világháborús ütközetek 100. évfordulójára. Közéjük tartozik az egész első világháború legvéresebb összecsapása, a somme-i csata, ahol az áldozatok többsége brit és német volt.

Az ausztrálok és az új-zélandiak, akik előszeretettel látogatják a katonai emlékhelyeket, hogy így tisztelegjenek őseik hősiessége előtt, várhatóan szintén sokan képviseltetik majd magukat 2015. április 25-én, az ANZAC-napon Villers-Bretonneux-ben, Somme megyében, ahol közel 60 ezer honfitársuk veszítette életét a lövészárkokban. A kanadaiak viszont 2017. április 4-én látogathatnak majd nagy számban Franciaországba, hogy fejet hajtsanak a Pas-de-Calais megyei Vimy hegygerinc bevételének emléke előtt, amely katonáik számára különösen súlyos vérveszteséggel járt.

Több brit lap szerint számos ilyen emlékhely alkalmas arra, hogy 3 millióval több, az Egyesült Királyságból és egykori domíniumairól (Dél-Afrikából, Ausztráliából, Kanadából, Új-Zélandról) érkező látogatót csábítson Franciaországba 2018-ig. Az érintett régiókba látogató turisták komoly bevételt jelentenek és kedvező hatással vannak az idegenforgalmi ágazatra.

Oradour-sur-Glane © Présidence de la République/Laurent Blevennec

« Az emlékhelyek látogatóit négy csoportba sorolhatjuk », magyarázza az Atout France vezérigazgatója. Mindenekelőtt léteznek szerinte « azok az úgynevezett tanúhelyek, ahol az események történtek, mint Omaha Beach, Oradour-sur-Glane, a mártír falu vagy Chemin des Dames. Ami a kifejezetten emlékhelyeket illeti, ezek a megemlékezés és az emléktárgyak összegyűjtésének helyszínei, mint a Notre-Dame-de-Lorette temető Nord-Pas-de-Calais-ban, a douaumont-i csontkamra Verdunben és a Hartmannswillerkopf emlékmű Elzászban ». Vannak továbbá tájékoztató jellegű, a történelmet pontos látoszögből vizsgáló emlékhelyek, mint a caeni emlékmű vagy a Nagy Háború Múzeuma Meaux-ban. Végül pedig léteznek pedagógiai, a múltbéli tanulságok levonásának szándékával létrehozott emlékhelyek, ilyen többek között a Béke Nemzetközi Központja Verdunben.

A háborús emlékhelyekre irányuló turizmus arra ösztönözte a francia államot, hogy a helyi hatóságokkal együttműködve következetesen különítsen el pénzügyi eszközöket a meglévő emlékhelyek és múzeumok restaurálása céljából. 2018-ig a veteránügyi államtitkársága így további 40 millió eurót fog költeni katonai temetők és a Franciaországért elesett katonák sírhelyeinek rendbetételére.

Marco Rangi

Source

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó