Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Nem sokkal azelõtt, hogy a franciák jelenlegi elsõ számú asszonya Sarkozyvel találkozott volna, egy interjú során nem túl hazafias nézeteit hirdette: „Egyáltalán nem vagyok francia, az útlevelem is olasz.” A „köznéprõl” sem vallott hízelgõen: „A francia emberek szánalmasak, állandóan negatívak és rossz hangulatúak. Ráadásul megõrülnek a saját nyelvükért. Mindenen kiakadnak, ami nem franciául van.”

Carla Bruni az olasz felsõ tízezer tagjának született: Anyja, Marysa Borini zongorista és színmûvész a nála jóval idõsebb iparmágnás-zeneszerzõ-színházigazgató Alberto Bruni Tedeschihez ment nõül.

Egyáltalán nem vagyok francia, az útlevelem is olasz. A francia emberek szánalmasak, állandóan negatívak és rossz hangulatúak. Ráadásul megõrülnek a saját nyelvükért. Mindenen kiakadnak, ami nem franciául van.

Amikor Carla ötéves lett, a család politikai okokból a két nagyobb gyerekkel együtt Franciaországba települt át. Alberto csak 1996-ban, a halálos ágyán vallotta be Carlának, hogy õ csak sajátjaként nevelte a lányt. Carla valójában Marysa éveken át eltitkolt házasságtörõ viszonyából született, amelyet az asszony egy alig húszéves fiatalemberrel folytatott. – Kezdetnek már ez is rossz volt.

Mindenesetre Bruni elejétõl fogva otthonosan mozgott a társadalom elõkelõ köreiben. A zenemûvész szülõk révén zsigereibe ivódott a muzsika, a zongoraleckék után kilencévesen felfedezte a gitárt is. Az elit svájci gimnázium után a nívós Sorbonne egyetemen kezdett mûvészeti és építészeti tanulmányokba, majd egy éles kanyarral tizenkilenc évesen irányt váltott a kifutók felé.

Bruni modellpályája csúcsán, a kilencvenes években a húsz legkeresettebb szépség egyikeként pózolt és flangált átlagosan évi 7,5 millió dolláros sztárgázsiért. Jóllehet, csak idõ kérdése volt, hogy Carla mikor válik az irdatlan családi vagyon egyik örökösévé. A minden idõk leghíresebb olasz származású modelljének számító nõ csupasz testét legalább annyiszor kapták lencsevégre, mint Pamela Andersonét.

Ugyanakkor a fotózások szüneteiben elõszeretettel olvasgatott divatújságok mögé rejtett Dosztojevszkij-köteteket. „Légy gyönyörû, és pofa be! – errõl szólt modellként az életem” – emlékezik vissza a régi szép idõkre Carla, aki tíz év után visszavonult, hogy késõbb gitárja társaságában elõadómûvészként térjen vissza a színpadra.

„Nem énekelném el a dalokat, ha nem én szereztem volna õket – büszkélkedett elsõ, 2002-es lemezével a fátyolos hangján duruzsoló énekesnõ. – Szelíd, folk jellegû dalok ezek, s a kifutókon folytatott életem érzésvilágával képeznek kontrasztot. Nincsen rajtuk több rétegnyi make-up, mert végül is ilyen az én igazi életem.”

Az érzelgõs, nem túl bonyolult dalszövegek Bruni lelke mélyérõl fakadtak: „nem sokat ér az életünk... mint hervadó rózsák, egy pillanat alatt eltûnünk...

Ami azt illeti, a mûvésznõ a zenebarátok tetszésének elnyeréséhez sem kockáztatta, hogy a lemezborítókon egy pongyolánál többet viseljen. A hangszerelést és a háttérmunkát azért még egy volt zenész szeretõje bevállalta. Az érzelgõs, nem túl bonyolult dalszövegek Bruni lelke mélyérõl fakadtak: „nem sokat ér az életünk... mint hervadó rózsák, egy pillanat alatt eltûnünk”. Az album meglepetésre kétmillió példányban kelt el, és visszaadta a lemezgyárosoknak a francia sanzonokba vetett hitét. Ekkor Bruni az ihlet kedvéért angolszász költõk olvasásába és megzenésítésébe is belefogott, de angol nyelven szavalva énekelt No Promises (Ígéretek nélkül) balladás albuma az elõzõ lemezforgalmának csak a töredékét hozta.

Amikor modellként épp csak készült majdani zenészkarrierjére, fõként népszerû zenészek kerültek a bûvkörébe. Eric Claptont például ugródeszkaként használta Mick Jaggerhez. Clapton még a fiát gyászolta, amikor Carla kérlelte, hogy nézzék meg együtt a Rolling Stonest New Yorkban. A fellépést természetesen a személyes bemutatás követte, ám a szemrevételezés olyan alaposra sikerült, hogy végül a gitárfenomén észbe kapott, s ahogy életrajzi könyvében is írja: „Emlékszem, ezt mondtam: »Kérlek, Mick, csak ezt az egyet ne. Azt hiszem, szerelmes vagyok…«, de hiába, napok kérdése volt, és titkos viszonyba bonyolódtak.” A hasztalan könyörgés után Bruni leszerzõdött Jagger állandó kísérõjéül a turné során. Jerry Hall, Jagger neje pedig rövidesen beadhatta a válópert.

Egy imádkozósáska módjára csap le mások férjére, arcán egy Terminátor gyilkos mosolyával.

Amikor Bruni már befutni látszott zenészként, skalpjait az úgynevezett ragyogó koponyákról gyûjtötte. Amikor egy neves íróval élt együtt, belehabarodott annak nõs fiába, a nála tíz évvel fiatalabb, Nietzche-rajongó filozófusba, aki hamarosan el is vált miatta. Ebbõl a kapcsolatból született Bruni ma hétéves fia. „Számomra a legnehezebb dolog szülõnek lenni – ismeri be. – Örökösen rettegek, hogy valamit elrontok.” A filozófus exneje pedig megírta nagy sikerû könyvét, amelynek lelkiismeretlenül intelligens hõsnõjét Carláról mintázta, aki „egy imádkozósáska módjára csap le mások férjére, arcán egy Terminátor gyilkos mosolyával”. Tény, hogy Bruni évek során összevadászott francia szeretõinek sorában jogászok, színészek, sõt egy volt miniszterelnök is megtalálható.

Egy férfiakat szelídítõ nõsténymacska vagyok, és ízig-vérig olasz.

„Egy férfiakat szelídítõ nõsténymacska vagyok, és ízig-vérig olasz – nyilatkozta épp a Le Figaronak Carla. – Hûséges is vagyok – magamhoz! Idõrõl idõre monogámiába kerülök, pedig az halálosan untat. Nálam elõnyt élvez a poligámia és a többférjûség.” Saját bõrén szerzett tapasztalatai szerint: „A szerelem hosszú ideig eltart, de az égõ vágy csupán két-három hétig.” Tulajdon nõvére is elismeri: „ha a húgom valakit akar, azt megszerzi. Éppen negyvenéves, de most fülig szerelmes, mint egy tinédzser.” Carla Bruni sem állít mást: Sarkozy elnökkel való találkozása „szerelem volt elsõ látásra”. A mámoros nap Sarkozy válása után egy héttel következett be. A „nõcsábász” Sarkozy és a „férfifaló” Bruni november óta immár egymást fogyaszthatja – február 2-a óta már a házasság kötelékében. A szóbeszéd szerint az esküvõre azért kerítettek alig három hónapos ismeretség után sort, mert Bruni máris a kontinens vezetõ államférfijának gyermekét várja, aki bevett szokása szerint több-kevesebb évet új gyermeke(i) anyjával tölt házasságban.

{mosimage}Bár Carla ragaszkodik „független személyiségéhez”, amint befejezi aktuális albumát, felfüggeszti zenei munkásságát, amíg Sarkozy elnököl. Az újdonsült first lady azt is kifejtette, hogy nem ért teljesen egyet férje politikájával, ilyen a bevándorlásügy is, de „Nicolas-val lehet beszélni. Nem is mentem volna hozzá egy férfihoz, aki nem hagy szabadon gondolkodni”. Hozzátette: „Még nem tudom, mit kell majd tennem az elnök feleségeként, de azt tudom, hogyan akarom tenni: komolyan.”

Csakhogy a felelõsségteljes pozícióba házasodott nõ már elsõ megnyilatkozását követõen bocsánatkérésre kényszerült. Egy internetes oldal ugyanis közreadta az elnök állítólagos utolsó üzenetét, melyet elõzõ nejének küldött, miszerint „inkább mindent dob” (minden bizonnyal még a Carlától kapott svájci eljegyzési órát is), csak Cecília térjen vissza hozzá.

Mivel Carla számára az „idióta” hír kimerítette a feleségsértés fogalmát, vissza is vágott, meglehetõsen ízléstelenül: „Ha ez az oldal létezett volna a háború idején, vajon hova juthattak volna a zsidók elleni feljelentések?!”

Mi franciák, fel vagyunk háborodva, hogy az elnök egy olyan hölgyikével mutatkozik, aki egyetlen tulajdonságával sem képes Franciaország elsõ asszonyát megtestesíteni.

A Francia Köztársaság különösen toleráns, ám öntudatos polgára az utcán fejtette ki véleményét: „Mi franciák, fel vagyunk háborodva, hogy az elnök egy olyan hölgyikével mutatkozik, aki egyetlen tulajdonságával sem képes Franciaország elsõ asszonyát megtestesíteni.” Sarkozyné pedig tovább gyõzködheti a népet, hogy õ „normális és egyszerû”. „Lélekben olasz vagyok, s ezért nem is szeretnék elválni – mondja. – Így én leszek a first lady, amíg tart a férjem mandátuma, és a felesége, míg a halál el nem választ.” Azért Párizs megér egy klisét. Vagy még többet is.

(Forrás: Hetek, Kiss Tünde)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó