Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Egész Nyugat-Európában az alultáplált nők aránya Franciaországban a legnagyobb.

Az érintetteknek csak a fele hiszi, hogy valóban sovány, áll a francia népességkutató intézet (Ined) tanulmányában. Ezzel azonban Franciaország lényegesen különbözik más EU államoktól. Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Portugáliában azoknak a nőknek a száma, akik túl soványnak vélik magukat, lényegesen nagyobb, mint az alultáplált nők tényleges száma.

"Franciaországban az emberek az ideális súlyt alacsonyabbra helyezik, mint más országokban" - mondta a tanulmány szerzője, aki ebben egy társadalmi kényszert lát. "Ha egy francia, aki kövérnek érzi magát, az USA-ba menne, valószínűleg nem tartaná magát többé kövérnek." Az alultáplált nők arányát a tanulmány Franciaországban - 2003 évi adatokkal alátámasztva -, 6,7 százalékra teszi. Ez a 80-as évek eleje óta csökkent, amikor még a nők 8,5 százaléka volt alultápláltként besorolva. Férfiaknál ez évtizedeken át változatlanul 2 százalék.

A WHO standardja szerint alultápláltnak számítanak azok az emberek, akiknek Body Mass indexe kevesebb, mint 18,5. Míg a férfiak az alultápláltságot hibának látják, és az erő hiányának jelzéseként tekintik, a nők gyakran nem látnak problémát ebben, mert az uralkodó szépségideál a karcsúság - mondta a tanulmány szerzője.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó