Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Négy megyében - Alpes de Haute-Provence, Drôme, Hautes-Alpes és Vaucluse - lehetőség van felfedezni és megismerni a levendula útját.

Megismerhetjük mennyi csoda rejlik ebben a gyönyörű lila növényben, mely az idők folyamán Dél-Franciaország és Provence jelképévé vált: parfümkészítés, aromaterápia, levendula olaj, levendula alapú receptek és ételek (méz, szörp...), túraútvonalak, levendula mezők megismerése, gyárlátogatás...

A levendula útjának segítségével megismerheti a környéket, a növényzetet, a levendulát megművelő embereket, hasznosításának folyamatát és a levendulából készült termékeket.

Három különböző levendulamező típus létezik:

  • a sziklásabb, magasabb területeken a magaslati
  • a közepes magasságú területeken a mozaik
  • a nagy kiterjedésű, lapos területek levendula mezői

Franciaország levendula termelésének 94%-a 4 megye területén oszlik el: Alpes de Haute-Provence, Drôme, Hautes-Alpes és Vaucluse.

A levendula június végétől augusztus végéig virágzik! Ez a levendulamező elterülésétől, magasságától és az időjárástól is függ. A levendula ültetésenként 10 évig virágzik igazán, utána pihentetni kell a helyét.

Egy hektár levendulából nyernek 15-20 kg levendula olajat. Július elején kezdik begyűjteni a szárításra ítélt levendulát. Július közepén végén pedig azt a részét amelyből azonnal olajat készítenek.

Levendula Múzeum: 20 km-re Avignontól található, a Luberon-i Regionális Természeti Park szívében.
Felnőtt belépő: 6 euro
Diák belépő: 5 euro
15 éves kor alatt: ingyenes

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó