Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A metróvonalak 1-tõl 14-ig vannak számozva, további két kisebb vonallal. Az utóbbiak a 3bis és a 7bis neveket viselik, mivel ezek eredetileg a 3-as és a 7-es metróvonalak elágazásai voltak, és csak késõbb váltak önállókká.

Az elsõ vonalat 1900-ban avatták fel az Exposition Universelle világkiállításra. A hálózatot az elsõ világháború kezdetén kibõvítették, a metró magja 1920-as évekre készült el. Az 1930-as években a metróvonalak átlépték Párizs határait, mivel megkezdõdött az agglomerációs elõvárosok bekapcsolása a rendszerbe.

A 11. vonal is ebben az évtizedben épült fel. A 1950 és 1970 közötti décannies voitures (magyarul az autók évszázadai) után több külvárosi vonalat hoztak létre. Az 1960-as években megnyitott RER kibõvítette a hálózat kapacitását. A 20. század végén megnyílt a teljesen automatizált 14. vonal, amelyet a RER A vonalának felváltására szántak.

Ma a metró naponta 4,5 millió utast szállít (1,365 milliárd utas 2005-ben). 297 állomást üzemeltet, melyek közül 62-t több vonal is érint.

A vállalat, amely eredetileg a metrót üzemeltette, Compagnie du chemin de fer métropolitain de Paris, röviden CMP vagy Métropolitain néven volt ismert. Az elsõ években azonban csak Métro név alatt vált ismertté. A hálózatot ma a Régie autonome des transports parisiens üzemelteti.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó