Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Több ponton változtatna a magyar nyelvtanulási és -tanítási szokásokon Sikó Anna, az International House nyelviskola igazgatója. Szerinte merni kell megszólalni, és nem szabad hátradõlni a középfokú nyelvvizsga megszerzése után.

Mennyire beszél a magyar idegen nyelveket?

Egy önbevalláson alapuló uniós felmérésben nemrég az utolsó elõtti helyre rangsoroltuk magunkat a huszonötök között. Csak az angolokat elõzzük meg. Ennél azonban valójában jobban tudunk idegen nyelveket, csak nem hisszük el magunkról.

Hogyhogy?

Mert nem merünk beszélni. A közoktatásban túl szabályközpontú a nyelvoktatás, és azt gondoljuk, nem szabad megszólalnunk, ha grammatikailag nem tudjuk tökéletes formába önteni a gondolatainkat. Pedig még a nyelvtudásukról oly híres svédek sem beszélnek mindig nyelvtanilag helyesen.

Nem jó a közoktatás?

Az alapokat megadja a tanulóknak: alig vannak, akik nulláról kezdenék nálunk az angoltanulást. Viszont nem teremt élményt: az emberek többsége nyomasztó kötelességként tekint a nyelvtanulásra. A mi célkitûzésünk az, hogy a nyelvtanulás és a nyelvtudás birtoklása "csúcsélmény" legyen. Ezért is fontos az anyanyelvi környezetben való tanulás lehetõségének megteremtése és annak biztosítása, hogy tanáraink többsége anyanyelvi legyen. Ilyen környezetben kézzelfogható értelme van a nyelvtudásnak, és minden percben lehet sikerélményt szerezni.

Hogyan küzdötték fel magukat a legsikeresebb nyelviskolák közé?

Ezt egy különleges módszertannak köszönhetjük, amit ötven éve finomítanak a tanárok, és melynek alapjait az író-nyelvész világutazó, John Haycraft fektette le. Életszerû, használható, de alapos nyelvtudást kínálunk, a szövegértésre és kommunikációra koncentrálva. Ez a tudásunk még csak nem is titkos, hiszen van egy sikeres tanár-továbbképzési programunk is, ahová a világ minden tájáról érkeznek a nyelvtanárok. Mi vagyunk az egyik kiemelt módszertani központ, s a nálunk végzõ nyelvtanárok a Cambridge-i Egyetem oklevelét kapják meg.

Mi a legnagyobb kihívás a nyelvtanítás terén?

Elérni, hogy a középfokú vizsga után ne dõljenek hátra az emberek. Ez a szint ugyanis nem jelent olyan biztos tudást, amirõl ne lehetne visszacsúszni akár a nullára. A felsõfoknál ez a veszély már nem fenyeget, mert a nyelvtudás ekkor már az élet minden pillanatát színesíti, különösebb nehézség nélkül lehet olvasni, filmet nézni eredeti nyelven, ami folyamatos önfejlesztést és élményt jelent.

Játszóházas oktatás

Az elsõ nyelviskolák között jött létre 1983-ban az International House. Az intézmény a világ egyik legjelentõsebb nyelviskola-hálózatának, az International House Világszervezetnek tagja. Tanfolyamai között az öthat éveseknek szervezett játszóházas nyelvoktatástól a vizsga-elõkészítõ kurzusokon keresztül a különleges igényeket is kielégítõ tanfolyamokig minden megtalálható. Az International House-ban közel hatvan tanár évente több ezer diákot tanít. Az angoltanfolyamok és tanárképzés mellett utazási irodát is mûködtetnek, a három "üzletágból" évi 400 millió forintos árbevételt könyvelhetnek el.

(Forrás: Heti Válasz, Iványi Balázs)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó