Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia átlagpolgár csaknem 9 órát alszik naponta, azaz több mint egy órával többet a japánok vagy koreaiak átlagánál, akik a legkevesebbet alszanak az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 18 országában elvégzett felmérése szerint.

Noha egyre több francia ugrik be a gyorséttermekbe vagy majszolja el szendvicsét az íróasztalánál, még mindig napi két óránál többet fordítanak evésre. Ez azt jelenti, hogy étkezéseik kétszer hosszabb időt vesznek igénybe mindennapjaikból, mint egy átlagos mexikóinak, aki csupán egy órát szentel a táplálkozásnak.

Az OECD jelentése a munkáról, az egészségről és a pihenésről készült, és Ázsiát, Európát, Észak- és Dél-Amerikát ölelte fel. A japánok keveset alszanak, sokat ingáznak és hosszú a munkaidejük, mégis közel két órát szánnak napjukból evés-ivásra, amellyel Új-Zélandot követve a harmadik helyen végeztek a felmérésben. Maradék idejüket többnyire tévézéssel, rádiózással töltik, ez teszi ki összes szabadidejük 47 százalékát.

A törökök ezzel szemben szabadidejük több mint egyharmadát a barátaikkal való szórakozásra fordítják. A felmérés szerint egyes országokon belül meglepően nagy a különbség a munkával és a szórakozással töltött idő arányát tekintve.

Az olasz férfiaknak csaknem 80 perccel több idejük jut pihenésre naponta, mint a nőknek. A többletmunka az olasz nők esetében főként a takarítást jelenti.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó