Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Minden évben megünnepeljük az Édesanyákat. Megköszönjük a figyelmet, védelmet és a szeretetet, amit nekünk adnak. Ez a hagyomány nem olyan régi, mint a világ, de már több évszázada tart.

Chaque année, nous fêtons les mamans. Nous les remercions de l'attention, de la protection et de l'amour qu'elles nous donnent. Cette tradition n'est pas vieille comme le monde mais perdure depuis un certain nombre de siècles.

journée des meres 1

Az anyák napja egészen Astérix idejébe nyúlik vissza, nagyon régi szokás. Elsőként a görögök és rómaiak vezették be ezt a szertartást, akik szervezetten, minden év tavaszán ünnepséget tartottak Rhea és Cybele, ai Istenek anyjai tiszteletére.

La fête des mères remonte au temps d'Astérix, c'est une tradition très ancienne ! Les premiers à avoir instauré une journée consacrée aux mamans sont les Grecs et les Romains, qui organisaient chaque année au printemps une cérémonie en l'honneur de Rhéa et Cybèle, les divinités mères des Dieux.

journée des meres

Az anyák napja modern változata közvetlenül az Egyesült Államokból származik. 1907. május második vasárnapján, édesanyja halála után, egy amerikai kérte a hatóságokat, hogy nevezzenek ki egy napot - május második vasárnapját -, a világ minden édesannyának tiszteletére. A kérést teljesítették! Az amerikaiak több mint száz éve ezzel a nappal tisztelik meg édesanyjukat.

La version moderne de la fête des mères nous vient directement des Etats-Unis. Le second dimanche du mois de mai 1907, au moment du décès de sa maman, une américaine a demandé aux autorités d'instaurer une journée en l'honneur de toutes les mamans du monde le deuxième dimanche de mai. Vœu exaucé ! Les petits américains honorent leur maman le deuxième dimanche de mai depuis plus de 100 ans.

journée des mere 1941

Franciaországban azonban azt mesélik, elsőként Napóleonnak támadt az az ötlete, hogy egy napot az anyukák számára szenteljenek. De csak 1918-ban, kezdeményezte Lyon városa, az első anyáknapja megünneplését, emlékezve azokra az anyákra és feleségekre, akik a háború alatt vesztették el fiaikat és férjeiket. Ezt napot 1929-ben nyílvánították hivatalossá, majd 1941-ben már május második vasárnapjaként volt jelölve a naptárban.

Mais en France, on raconte que c'est Napoléon qui a eu pour la première fois l'idée d'inventer un jour des mamans. Mais c'est seulement en 1918 que la ville de Lyon inaugura la 1ère journée des Mères, afin de rendre hommage aux mères et épouses qui ont perdus leurs fils et maris pendant la guerre. Cette journée sera officialisée en 1929 puis inscrite dans le calendrier en 1941 le 2ème dimanche de mai.

journée des meres 1944

1950-ben, hivatalosan, május negyedik vasárnapjához kötötték ezt a közkedvelt ünnepet. Ha az Anyák napja Pünkösd vasárnapjára esik, az ünnep június első vasárnapjára tolódik.

En 1950, cette fête très populaire est officiellement fixée au 4ème dimanche de mai. Si ce dernier est le dimanche de Pentecôte, la fête des mères est reportée au premier dimanche de juin.

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó