Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Egy angol iskola valóságos nyelvgyűjtővé vált: ha idegen anyanyelvű kisdiák érkezik, megkérik rá, hogy tanítson nyelvéből az angol gyerekeknek.

Az angliai Newbury Park Primary általános iskolában komolyan veszik a multikulturális értékeket. Ha idegen anyanyelvű gyerek érkezik egy osztályba, előbb-utóbb sort kerítenek rá, hogy a diák egy kicsit tanítson nyelvéből a többieknek – számol be róla a BBC riportere.

A franciától kezdve az arabon és a szuahélin át a tagalogig körülbelül 50 nyelvet „dolgoztak föl”.

Az iskola kifejezetten hívja az idegen anyanyelvű gyerekeket. A program neve „a hónap nyelve”. Minden hónapban kiválasztanak egy idegen nyelvet, és annak a beszélője az osztály előtt bemutatja anyanyelvét, megtanítja nekik az alapvető köszönéseket. Ha olyan gyermek érkezik az iskolába, aki idegen anyanyelvű, azt nagyon nagyra értékelik, kis sztárként kezelik. A hónap végére az ötéves kisgyerekek nagyjából 8 szót tudnak az új nyelvből.

Joe Debono, az iskola kisebbségekért felelős tanára elmondta: „Eleinte az ötletet csak apró figyelmességnek szántuk, de az idők során kiderült, hogy az olyan idegen nyelvű gyerekek, akik anyanyelvüket megbecsülve érzik, sokkal nyitottabbak az angol megtanulására is.”

Azelőtt az ilyen gyerekek kényelmetlenül érezték magukat. Egy olyan iskolában azonban, ahol egyidőben általában 30-40 körüli nyelvet beszélnek, ez egy nagyon fontos kérdés.

„Óriási a változás a 10 évvel ezelőtti állapothoz képest, amikor az angolt csak második nyelvként beszélő gyerekek igyekezték elhallgatni anyanyelvüket. Ma már lelkesen jönnek oda hozzám, és kérdezik, mikor kerül sorra az ő nyelvük” – mondja Debono.

Az iskola valóságos nyelvgyűjtővé vált. Eddig a franciától kezdve az arabon és a szuahélin át a tagalogig körülbelül 50 nyelvet „dolgoztak föl”.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó