Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az impresszionisták csoportjának igazi alapítói azon­ban Claude Monet és Auguste Renoir, akikhez ké­sõbb Camille Pissarro és mások csat­lakoztak. Miután a Francia Akadémia Szalonja nem találta elfogadhatónak képeiket, 1874-ben megren­dezték elsõ kiállításukat, a sajtó gúnyosan csupán „impresszionisták"-nak nevezte õket.

{mosimage}Az impresszionisták elutasították az akadémiai stí­lust. A fény és árnyék tünékeny hatásának megraga­dásával egy újfajta vizuális valósághoz kívántak jutni. A szó szoros értelmében vett téma tehát másodlagos helyre szorult a szín és a forma mögött. Egy új tudo­mányos felfedezés is segítette munkájukat, azaz: a szín nem valamely tárgy lényegéhez tartozó elem, ha­nem az általa visszavert fény függvénye. Monet fon­tosnak tartotta, hogy a tájképeket a helyszínen és ne a mûteremben fesse meg. Renoirral és másokkal együtt tehát levonultak a Szajnához, hogy megpróbál­ják megörökíteni a vízen és a fákon visszatükrözõdõ változó fényhatást.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó