Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Idén Svédországban tarják a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpiát, amelyre Írországban már elkezdődtek a válogató versenyek.

Írországban elkezdődtek a válogató versenyek a svédországi Uppsalában zajló 8. Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpiára – adja hírül a Dublini Egyetem honlapja. A júliusi verseny előtt 250 ír diák vágott neki januárban a selejtezőknek. A középiskolások számára rendezett olimpiádok között a nyelvészet volt a kilencedik tudományág. Míg a megmérettetés 1959-ben csupán a matematikára épült, ma már 12 tudományágat ölel föl.

A nyelvészeti olimpia feladatsorát minden versenyző nemzet nyelvére lefordítják, így azok elméletileg egységesnek tekinthetők. Az elméleti, matematikai, és alkalmazott nyelvészeti témákat felölelő egyéni versenyben 5 feladatot hat óra alatt kell megoldaniuk a versenyzőknek. A négytagú nemzeti csapatokra pedig egy különösen nehéz feladat vár, aminek kidolgozásához 3-4 óra áll majd rendelkezésükre.

Az első években az orosz és bolgár diákok dominálták az olimpia éremtáblázatát, az utóbbi években viszont már kiegyenlítettebb lett a verseny az amerikai, a lengyel és a koreai diákoknak felkészültségének köszönhetően. Az írek célja az idén másodszor megrendezett selejtezőversennyel, hogy csapatuk felzárkózhasson a nemzetközi nyelvészeti élbolyba.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó