Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az egyetem 1970-tõl vált civil intézménnyé, a katonai jelleg azonban mindmáig megmaradt: az Ecole Polytechnique ugyanis a Hadügyminisztérium alá van rendelve. Ennek megfelelõen azok a szerencsések, akik a kétéves felkészítõ periódust követõen felvételt nyernek az egyetemre – fiúk és lányok egyaránt –, féléves katonai kiképzésen vesznek részt, ezt követõen viselhetik az egyenruhát, a napóleoni idõkbõl megmaradt jellegzetes csákóval.

A diákok büszkék az egyetem katonai múltjára, úgyhogy amikor csak van rá lehetõség – ilyen a vizsgaidõszak vagy a különbözõ ünnepségek –, egyenruhát öltenek, és még az ebédlõben is csákóval és karddal jelennek meg. A forradalom évfordulója alkalmából tartott katonai felvonuláson hagyományosan az Ecole Polytechnique adja a díszkíséretet.

Az Ecole Polytechnique neve Franciaországban az elitegyetem szinonimája, ami az itt végzett diákok számára jövedelmezõ állást, politikai karriert jelent: a legnagyobb francia cégek vezérigazgatóinak jelentõs része a Polytechnique-en végzett, de szinte minden kormánynak volt és van polytechnique-es öregdiákja. Az egyetem legmagasabb politikai tisztséggel bíró egykori diákja Valéry Giscard d’Estaing, aki 1974 és 1981 között volt köztársasági elnök. Tekintettel a katonai jellegre és a tudatos karrierépítésre, az Ecole Polytechnique diákjai általában nem vesznek részt a Franciaországban szinte nemzeti hobbinak számító sztrájkokban. Az egyetem költségvetése jelentõsen elmarad a Harvardétól, „mindössze” 70 millió euró (17 milliárd forint) évente. (Forrás: Hetek, Lukács András, Párizs)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó