Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az Egyetemközi Francia Központ (EFK), francia nevén Centre Interuniversitaitre d'Études Françaises (CIEF) 1990 decemberében államközi egyezmény keretében létesült a magyar Művelődési és Közoktatási Minisztérium, a francia kormány valamint az ELTE jelentős szellemi és anyagi hozzájárulásával. A Központot az Université de la Sorbonne Nouvelle - Paris III mellett működő Hungarológia Központ (Centre Interuniversiatire d'Études Hongroises, CIEH) mintájára hozták létre az Eötvös Loránd Tudományegyetem keretében. Közvetlen rektori irányítás alatt működik, országos hatáskörrel.

Az EFK elsődleges célja, hogy hatékonyan támogassa a francia nyelv, irodalom és civilizáció oktatását a magyarországi felsőoktatási intézményekben és a középiskolákban, hogy összehangolja a francia tanulmányok terén folyó kutatásokat, és hogy elősegítse a magyarországi francia tanszékek integrálódását az európai egyetemek hálózatába.

Az intézmény székhelyén 80 fős előadóterem, 20 fős szemináriumi helyiség, könyvtár és Internetes olvasóterem áll a munkatársak, kutatók, tanárok és egyetemi hallgatók rendelkezésére.

Az ELTE Egyetemközi Francia Központ főbb feladatai közé tartozik a magyarországi franciatanítás elősegítése.

Az ELTE Egyetemközi Francia Központ főbb feladatai közé tartozik a magyarországi franciatanítás elősegítése. Szakmódszertani könyvtárát (Pedagógiai Dokumentációs Központ), mely az egyetlen ilyen jellegű könyvtár az országban, a francia fél rendszeresen gazdagítja. Mint maga a Központ is, a könyvtár országos hatókörrel rendelkezik; látogatói elsősorban franciatanárok és francia szakos egyetemisták, valamint a francia nyelvet tanuló diákok.

Évek óta nagy sikerrel működik a francia-magyar, valamint a magyar-francia fordító műhely, amelyet egyaránt látogatnak egyetemi hallgatók és a műfordítás iránt érdeklődők. Műhelyünk révén Központunk közvetlenül bekapcsolódik az egyetemi oktatásba.

A Francia Nagykövetség javaslatára 2000 óta évente összevont doktori kurzust rendeztünk a magyarországi francia szakos doktoranduszok részére, akik a pécsi, a debreceni, a szegedi és a budapesti (ELTE) egyetemen folytatnak tanulmányokat.

Rendszeresen bemutatjuk a hazai könyvpiacon megjelenő nyelvkönyveket és fordításköteteket, ezen kívül szorosan együttműködünk a Franciatanárok Magyarországi Egyesületével, amelynek székhelye épületünkben található.

Annak érdekében, hogy megfelelő szakmai fórumot biztosítsunk a tudományos kutatással foglalkozóknak, évente legalább egy nemzetközi konferenciát szervezünk s az ott elhangzott előadások anyagát aktákban közöljük.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó