Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Carla Bruni-Sarkozy volt a célpontja annak az „összeesküvésnek”, amely mögött állítólag Rachida Dati volt igazságügy-miniszter és a francia elnök egykori sógornője állt.

Sarkozy korábbi kedvence azt szerette volna elérni, hogy Bruni távozzon az Elysée palotából, és helyére visszajöjjön Sarkozy második felesége, Cecilia – állítja egy Carla Bruni hivatalos életrajza, amely a múlt héten került a könyvesboltokba – egy nappal az után, hogy egy másik, nem hivatalos életrajz is napvilágot látott.

A könyv állítása szerint Carla Bruni-Sarkozy márciusban a francia rendőrség és a titkosszolgálat jelentéséből értesült arról, hogy Rachida Dati és Sophie Douzal (az elnök öccsének volt felesége) pletykák és kitalált történetek terjesztésével szerették volna elérni Bruni távozását az Elysée palotából. A jelentés, amely részben telefonhívásokra és sms-üzenetekre alapozta megállapításait, az után került Bruni kezébe, hogy idén tavasszal megszaporodtak a pletykák, melyek szerint az elnök és felesége rendszeresen csalja egymást.

Szédítő magasságok

Datit, aki korábban Sarkozy kabinetjének egyik sztárja volt, majd kiesett az elnök kegyeiből, „semmi nem tarthatja vissza attól, hogy visszatérjen a szédítő magasságokba”, ahogy a szerzők írják. Szövetségesével, Sophie Douzallal (aki válása ellenére továbbra is megtartotta a jól csengő Sophie Sarkozy nevet) olyan tervet eszeltek ki, amely inkább illett az ármánykodó szalonpolitizálás világába, mint a modern politikába: mivel úgy találták, Sarkozy felesége az elnökség gyenge pontja, rosszindulatú pletykák terjesztése által kívántak megszabadulni tőle, és visszacsalogatni az előző feleséget.

Cecilia, akitől az elnök 2007 októberében vált el, mellesleg új férjével New Yorkban él. (Brunit 2008 februárjában, a válás után alig néhány hónappal vette el Sarkozy). A jelentés kézhez vétele után Bruni telefonon értesítette Ceciliát, és azt tanácsolta, tartsa távol magától egykori sógornőjét és Datit.

Rachida Dati és a francia première dame kapcsolata már az első pillanattól feszült volt, amikor a volt szupermodell beköltözött az Elysée palotába. Egyes források szerint tavaly egy alkalommal az elnöki ágyra mutatva ezt a megjegyzést tette Datinak: „Nagyon szerettél volna bekerülni ide, ugye?”

Intermezzo: kié a gyerek?

Rossz nyelvek szerint amúgy Datinak ez sikerült, ha csak ideiglenesen is: 2008 telén született gyermeke apját a mai napig nem nevezte meg, és többen úgy vélik, hirtelen politikusi felemelkedése majd kegyvesztettsége az elnökkel való kapcsolatával áll szoros összefüggésben. (A szintén a találgatások kereszttüzébe került Aznar volt spanyol miniszterelnök még hivatalos közleményben is kijelentette, hogy nem ő a gyermek apja.)

Dati volt Franciaországban az első észak-afrikai származású magas rangú kormánytag, aki tavaly azért volt kénytelen megválni posztjától, mert Sarkozy megelégelte önkényes vezetési stílusát és extrém költekezését. Dati ezután Brüsszelben lett európaparlamenti képviselő.

Sarkozyt a vacsoránál feleségéről szóló történetekkel szórakoztatták azokból az időkből, amikor az asszony még hozzájuk tartozott.

Carla titkos élete

Pletykák ide vagy oda – Carla Bruni sokak szemében jelenti az elnökség gyenge láncszemét. A hivatalos életrajzzal egy időben megjelent „Carla: Une vie secrète” (Carla: egy titokzatos élet) című életrajz kevésbé előnyös képet fest az elnök feleségéről, akit a plasztikai sebészet és a szex megszállottjaként, valamint női Don Juanként fest le annak ellenére, hogy az Elysée palota szakértői mindent megtettek, hogy a „félénk fiatal nő” új imázsát erősítsék meg vele kapcsolatban. Kritikusai szerint a korábban a „kaviárbaloldal”-hoz tartozó Bruni „agyafúrt kaméleon”, aki ultraliberális topmodellként gátlástanul kivetette a hálóját a konzervatív politikai oldalon álló Sarkozy-re.

A Bruni „titkos életét” taglaló életrajz számot vet partnereinek és szeretőinek hosszú listájával is, és azt állítja, az elnökkel való házasságában kirívó előélete okozza a legtöbb összeütközést – ami nem is csoda, hiszen Bruni mindössze néhány héttel házasságkötésük előtt jelentette ki egy magazinnak, hogy a monogámia untatja, egy másik interjúban pedig vállalta a „femme fatale”, végzet asszonya minősítést. Nem sokkal ez után három korábbi partnerét hívta meg a Riviérán fekvő luxusnyaralójába, ahol férjével pihent. Sarkozyt a vacsoránál feleségéről szóló történetekkel szórakoztatták azokból az időkből, amikor az asszony még hozzájuk tartozott…

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó