Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Vitatott góllal jutottak ki a vébére a franciák, akik továbbra sincsenek csúcsformában. Vb-előzetes, statisztikákkal és érdekességekkel.

A francia válogatott pótselejtezőn jutott ki a világbajnokságra, az Írország elleni találkozón Henry kezezése után Gallas lőtte be a kvalifikációt érő találatot. A Les Bleus azóta játszott Spanyolországgal (0-2), Costa Ricával (2-1) és Tunéziával (1-1).

A francia válogatott szerezte a vébék történetének első gólját: az 1930-ban rendezett Franciaország-Mexikó (4-1) meccsen Lucien Laurent a 19. percben talált be a közép-amerikaiak kapujába. A franciák nevéhez fűződik az első tizenegyesrúgások során szerzett találat is: ezt Alain Giresse szerezte az 1982-es vb NSZK elleni elődöntőjében, amelyet végül a nyugatnémetek nyertek. Az aranygóloknál is a francia válogatotté a dicsőség: Laurent Blanc az 1998-as világbajnokságon Paraguay ellen lőtte tovább a csapatot a negyeddöntőbe, a vébék történetének első aranygólját megszerezve.

A franciák az előző vébén hét mérkőzésen át maradtak veretlenek, mégsem lettek világbajnokok, miután a döntőben kikaptak Olaszországtól. Ez korábban csak Brazíliával fordult elő: a Selecao 1978-ban vereség nélkül lett bronzérmes.

Just Fontaine az 1958-as világbajnokságon 13 gólt lőtt - egy tornán ennél többször még senki sem talált a kapuba.

Zinedine Zidane egyike annak a négy futballistának, akik két világbajnoki döntőn is betaláltak. Zidane az 1998-as és 2006-os fináléban is gólt lőtt. Erre a bravúrra korábban csak Vava (1958, 1962), Pelé (1958, 1970), illetve Breitner (1974, 1982) volt képes.

A francia válogatottnak tizenkét olyan futballistája is van, aki három világbajnokságon is részt vett. De közülük csak Michel Platini és Dominique Rochetau lőtt gólt mindhárom tornán.

A francia válogatott selejtezőit átlagban 64 130 néző látta a helyszínen, ezzel a csapat a harmadik a listán Mexikó és Anglia mögött.

Kulcsfigura: Franck Ribéry

Egy katolikus, aki áttért az iszlámra. A "sebhelyes arcú" Ribéry gyors, energikus középpályás, ritmusváltásaira nehezen reagálnak az ellenfelek. Mindkét lábával jól lő. Nagy kérdés, hogy tavaszi prostibotránya kihatással lesz-e játékára.

Országinfó
Lakosok száma: 62 millió
A futballszövetség alapítási éve: 1904
Igazolt játékosok száma: 1.9 millió
Klubok száma: 17 793

Sikerek
Világbajnok (1998), vb-ezüstérmes (2006), Európa-bajnok (1984, 2000)

Aktuális világranglista-helyezés: 8.

A legtöbb válogatottság: Lilian Thuram (142)
A legtöbb gól: Thierry Henry (51)

Mérlege a vébéken: 25 győzelem, 10 döntetlen, 16 vereség

Mérkőzései a csoportkörben:
Június 11., péntek: Uruguay-Franciaország (Fokváros, 20:30)
Június 17., csütörtök: Franciaország-Mexikó (Polokwane, 13:30)
Június 22., kedd: Franciaország-Dél-Afrika (Bloemfontein, 16:00)

Szövetségi kapitány: Raymond Domenech (1952, francia)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó